Compania germana Daimler a semnat contractul cu Guvernul Ungariei in privinta investitiei de 800 de milioane euro pentru construirea unei fabrici in localitatea Kecskemét din centrul tarii. Aici vor fi angajati circa 2.500 de oameni si vor fi produse peste 100.000 de masini, incepand cu anul 2012.

UPDATE:

„Mercedes-Benz construieste aceasta fabrica intrucat are nevoie de o capacitate aditionala de productie in segmentul masinilor compacte (clasele A si B), acolo unde gama de modele se va extinde de la doua la patru”, a anuntat compania.

Documentul a fost semnat, luni, de catre directorul operatiunilor Mercedes-Benz Cars, Rainer Schmückle si ministrul economiei si al dezvoltarii nationale din Ungaria, Gordon Bajnai. Acordul de cooperare pentru constructia noii fabrici Mercedes-benz a fost semnat in prezenta premierului ungar Ferenc Gyurcsány si a primarului localitatii Kecskemét, Gábor Zombor.

Ceremonia de semnara a avut loc in Parlamentul Ungar, acolo unde reprezentantii Mercedes-Benz si ai Guvernului maghiar au convenit asupra valorii investitiei, a locurilor de munca create, precum si asupra volumului de autoturisme ce urmeaza a fi produse incepand cu anul 2012.

„Prin alegerea acestei regiuni, tara dumneavoastra, orasul Kecskemét si locuitorii acestuia devin o parte a istoriei Mercedes-Benz. Credem in performanta acestei locatii si a viitorilor angazati ai fabricii, pentru ca indiferent de unde provine un Mercedes, el trebuie sa indeplineasca intotdeauna cele mai inalte standarde de calitate”, a declarat Rainer Schmückle.

Investitia Mercedes, pentru constructia unei fabrici in localitatea Kecskemét este cea mai mare investitie a unei singure companii in Ungaria de la schimbarea regimului in 1989 si pana acum, iar estimarile indica o crestere cu 1-1,5% a Produsului Intern Brut (PIB) din Ungaria.

Orasul Kecskemét este localizat la circa 80 de kilometri sud-est de Budapesta, in apropierea autostrazii M5, care strabate Ungaria de la nord la sud.

Primele informatii cu privire la intentiile Mercedes in Ungaria au aprut in luna iunie. Ungaria a reusit sa devanseze celelalte tari candidate, Polonia si Romania, in ciuda costurilor mai mari cu forta de munca.

Premierul Ferenc Gyurcsány a precizat ca Ungaria, la fel ca si tarile cu care a concurat, a oferit companiei germane maximul de stimulente permise de Uniunea Europeana (UE). Estimarile facute de presa maghiara sugereaza ca stimulentele oferite de statul ungar ar putea fi de circa 172,34 milioane de euro.

Fabrica Mercedes-Benz a fost declarata investitie de prioritate nationala, pentru ca aprobarile necesare pentru constructie si functionare sa fie obtinute cat mai repede, a anuntat in luna august ministrul economiei si al dezvoltarii nationale din Ungaria, Gordon Bajnai.

Potrivit ministrului, autoritatile de la Budapesta vor construi o sosea noua, care sa lege fabrica de autostrada M5, precum si o linie de cale ferata, care va asigura accesul direct in zona fabricii. Pe langa investitia directa, datorita fabricii vor mai putea fi create alte 10.000 de locuri noi de munca in cadrul companiilor furnizoare si al afacerilor locale din din Ungaria.