Grupul Realitatea-Caţavencu, controlat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, va renunţa la editarea publicaţiilor „Cotidianul” şi „Business Standard”, cu începere de la 1 ianuarie 2010.

„Începand de anul viitor, Grupul Realitatea-Caţavencu se va concentra din punct de vedere strategic pe media digitală, prin consolidarea şi dezvoltarea produselor TV, radio, online şi digital signage”, se arată într-un comunicat intern intrat în posesia capital.ro.

„Ca o consecinţă directă şi imediată a acestei decizii strategice, de la 1 ianuarie 2010, grupul nu va mai fi implicat în editarea publicaţiilor Cotidianul şi Business Standard. În acest moment, se poartă negocieri pentru vânzarea companiei Newsin”, se mai arată în comunicat.

Realitatea-Caţavencu a abandonat deja revistele din trust

Decizia de renunţare la principalele ziare vine după ce, luna trecută, presa anunţa că revistele trustului Realitatea-Caţavencu urmau să fie preluate de foştii proprietari. În portofoliul trustului se află publicaţiile „Tabu”, lansată în 2001, „24FUN” (2003), „Bucătăria pentru toţi” (2002), „Aventuri la pescuit” (2002) şi „Superbebhe” de Bebe Media SRL.

Negocierile legate de aceste tranzacţii au fost însă amânate până la mijlocul lunii ianuarie. Managerii vizati pentru a deveni acţionari în cadrul revistelor sunt Sorin Vulpe, directorul diviziei Lifestyle, Razvan Cucui, fondatorul „Bucătăria pentru toţi”, Cristina Bazavan, redactor-şef „Tabu”, şi Tana Pazara, publisher „Superbebe”.  Publicaţiile vor mai apărea în luna decembrie sub egida Realitatea-Caţavencu, însă  nu este încă cert ce se va întâmpla din ianuarie, după negocieri.

UPDATE:
Mihnea Măruţă, fost redactor-şef la „Cotidianul”: „Este o crimă mediatică!”

„Incredibil!”, a fost prima reacţie a lui Mihnea Măruţă, care a aflat de la capital.ro de închiderea ziarului la care a lucrat ca redactor-şef în perioada de vârf a publicaţiei. „Sigur nu-l cumpără nimeni? Nu se poate aşa ceva. Ştiam de asta, dar nu mă gândeam că se întâmplă aşa de repede şi speram că vor găsi un investitor”, a mărturisit Măruţă într-un interviu telefonic pentru capital.ro.

„Ceea ce se întâmplă acum la Cotidianul este o crimă mediatică, şi acum nu exagerez, pentru că avem de-a face cu o vină managerială, cu lipsa de decizii în ceea ce priveşte ţinta iniţială a acestui ziar şi numirea unor redactori-şefi şi directori de ziar pe alte criterii decât cele profesionale. Toate astea au dus la distrugerea, în mai puţin de 2 luni, a celei mai bune echipe de presă din România, aleasă după cele mai înalte standarde de profesionalism şi moralitate profesională”, a mai adăugat Măruţă.

UPDATE 2:
Robert Turcescu, fost redactor-şef şi director editorial: „Nistorescu a distrus numele acestui ziar”

Primul redactor-şef de după relansarea ziarului  „Cotidianul” sub umbrela trustului de presă Realitatea-Caţavencu, Robert Turceascu, vede în acestă decizie un efect al declinului presei tipărite din toată lumea. „Îmi pare nespus de rău, pentru că eu cred că o măsură mai înţeleaptă înainte de numirea lui Cornel Nistorescu ar fi putut conserva ziarul. Nistorescu este cel care a distrus, în primul rând, numele acestui ziar. Oricum, măcar ar fi trebuit să desfiinţeze ziarul înainte de alegerilor, nu după”, a comentat Turceascu.

Jurnalistul infirmă însă zvonul că va se va închide inclusiv postul de radio Realitatea FM, în ideea că cei mai buni oameni din echipă vor fi transferaţi la Realitatea TV. „Zilele următoare voi avea o întâlnire cu conducerea şi cu acţionarul majoritar al trustului şi voi avea  mai multe infromaţii”, a mai spus Turcescu pentru capital.ro.

UPDATE 3:
Adrian Ursu, fost redactor-şef: „No comment”

Adrian Ursu, liderul echipei „Cotidianul” înainte de venirea lui Cornel Nistorescu, al cărui post în echipa Realitatea TV este pus sub semnul întrebării, conform unor zvonuri din trust, a preferat să nu comenteze situaţia actuală a ziarului.

UPDATE 4:
Radu Soviani: „Asistăm la cvasi-falimentul Business Standard”

Radu Soviani, redactoru-şef şef al cotidianului „Business Standard”, a declarat că decizia comunicată azi de board-ul Realitatea Caţavencu înseamnă, practic, „cvasi-falimentul publicaţiei”. Soviani susţine că îi este greu să înţeleagă măsura într-un moment în care cotidianul pe care îl conduce a avut o creştere a tirajului de 20%.

DETALII:
Ştire în curs de actualizare.