UPDATE 4
13:10 Dintre cele două firme de recrutare, una dintre ele se va ocupa de trei dintre companiile de stat vizate, cealaltă de toate patru, potrivit surselor din minister.
Trei oferte au fost depuse astăzi la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri pentru serviciile de recrutare de personal de conducere (Executive Search) în vederea selectării directorilor generali din cadrul companiilor Hidroelectrica, Oltchim, Electrica Furnizare si Compania Naţionala Romarm, potrivit unui comunicat primit de la minister.
Dintre cele trei oferte comisia de evaluare întrunită la orele 11:00 a validat două, cea de a treia fiind declarată întârziată deoarece a fost depusă după termenul limită stabilit in documentaţia de atribuire.

Ofertele validate aparţin companiilor Egon Zehnder şi Spencer Stuart, două dintre firmele de recrutare care se regăsesc în top 10 la nivel internaţional. MECMA a avut ca obiectiv atragerea în proiect a celor mai performante firme de executive search la nivel internaţional şi de aceea au fost stabilite criterii riguroase de participare la licitatie.
Pentru toate cele patru companii incluse în prima etapă a proiectului există una saudouă oferte din partea firmelor de executive search validate.În următoarea perioadă comisia de evaluare va analiza ofertele tehnice şi financiare ale firmelor de recrutare validate, iar rezultatul evaluării urmează să fie comunicat oficial de către reprezentanţii MECMA în cel mai scurt timp.
UPDATE 3
12:20 Spencer Stuart și Egon Zehnder sunt cele două agenții de recrutare care au depus oferte pentru fiecare dintre cele patru companii, potrivit unor surse din interiorul Ministerului Economiei. A existat și o a treia firmă care a depus oferte pentrue cele patru companii de stat, dar oferta nu va fi validată pentru că a fost depusă prea târziu.
UPDATE 2
10:43 Minim două companii din TOP 10 au depus oferte pentru fiecare dintre cele patru companii, potrivit unor surse din interiorul Ministerului Economiei. Aceste oferte trebuie însă să fie validate.
Termenul iniţial a fost 23 decembrie 2011, dar până la acea dată Ministerul Economiei nu a primit nicio ofertă, conform unor surse din piaţă, astfel că a decis să prelungească termenul până astăzi.

UPDATE
9:55 Conform ultimelor date comunicate de Ministerul Economiei, orele pentru şedinţele de deschidere a ofertelor sunt următoarele:

  • pentru Electrica Furnizare – ora 11:00
  • pentru Hidroelectrica – ora 12:30
  • pentru Oltchim – ora 14:00
  • pentru Romarm – ora 15:30

Potrivit calendarului, ofertanţii câştigătorii vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie, urmnând ca la jumătatea lunii să fie semnate contractele. Menţionăm faptul că acestea sunt date estimative şi pot fi modificate.
Ministerul, asistat de Pedersen & Partners şi subcontractorii săi, Roland Berger şi Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), a eliminat criteriul privind media cifrei de afaceri de minim 10 milioane de euro pe ultimii trei ani solicitată a fi îndeplinită de fiecare companie dintr-o asociere. Conform noilor criterii, o asociere de firme de executive search trebuie să aibă o medie totală a cifrei de afaceri pe ultimii trei ani de minim 40 milioane de euro, indiferent de cifra de afaceri a fiecărui asociat.

Prin proiectul “CEO la stat” Ministerul Economiei îşi propune să atragă cele mai mari şi mai experimentate companii de executive search din lume în vederea selectării unui CEO pentru companiile de stat incluse în prima etapă a procedurii, respectiv pentru societăţile Oltchim, Electrica, Hidroelectrica şi Romarm.

Acest proiect este unul asumat de autorităţile române în faţa Fondului Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, urmând să fie extins şi la alte companii de stat.

Ce se vrea de la noii manageri

Ministerul (asistat de consultantul său) are drept principal obiectiv selectarea celor mai valoroase firme de executive search, recunoscute ca atare în mediul de afaceri internaţional datorită expertizei, cifrei de afaceri şi rezultatelor obţinute, dar şi motivarea acestora de a participa în proiect – pentru a asigura recrutarea cu succes a unor CEO experimentaţi, capabili să administreze în mod optim companiile de stat implicate.

În cazul societăţilor Electrica Furnizare şi Oltchim, pentru care va fi început procesul de privatizare, scopul este de a le pregăti pentru acest proces, în vederea obţinerii unui preţ cât mai bun din vânzarea pachetelor relevante de acţiuni.

În documentaţia pentru licitaţie este prevăzut un preţ maxim de achiziţie a acestor servicii, respectiv suma de 250.000 euro pentru fiecare contract, dar aceasta valoare este una estimativă. Toate procedurile de achiziţie publică impun obligativitatea menţionării în documentaţia de licitaţie a unei valori estimate a serviciilor/produselor contractate, valoare  maximă, care nu poate fi depăşită de nici un ofertant. În mod obişnuit, în cadrul licitaţiilor publice organizate în conformitate cu prevederile legale, preţul de achiziţie a fost mai mic decât preţul estimat, ca urmare a competiţiei între participanţii la licitaţie.

Pedersen&Partners acordă asistenţă ministerului

“Valoarea finală a contractului nu include doar serviciile propriu-zise de recrutare a managerilor. Prin acest contract vor fi acoperite serviciile oferite de firma de executive search pe întreaga perioadă a contractului, precum şi serviciile aferente unei perioade suplimentare de garantie de 12 luni. De asemenea, această valoare urmează să acopere toate costurile proiectului: cheltuieli de deplasare, cazare şi costurile aferente interviurilor, atât pentru reprezentanţii companiei de executive search, cât şi pentru candidaţii selectaţi în etapa finala – pe perioada contractului şi pentru perioada de garanţie de 12 luni”, preciza Ministerul Economiei în toamna anului trecut.

În cazul în care candidatul demisionează sau societatea respectivă din subordinea MECMA reziliază mandatul/contractul de muncă cu candidatul din culpa acestuia din urmă, pe durata perioadei de garanţie compania de executive search se angajează să caute şi să selecteze un nou candidat, fără a solicita vreo plata suplimentara (deci în limita valorii contractului).

Ştire în curs de actualizare.

Rămâi pe capital.ro pentru a afla mai multe detalii.