Normele pentru realizarea politelor RCA cu extensie de Carte Verde au fost elaborate deja si vor permite circulatia autovehiculelor cu polita auto unificata in spatiul economic european si Elvetia din 2007. Surse din piata asigurarilor sustin ca nu este exclus ca aceste norme sa mai fie modificate in perioada urmatoare.


Ce se intampla insa in cazul in care parte din asiguratorii acreditati sa vanda polite RCA nu sunt la ora actuala emitenti si de Carte Verde? Acum exista cinci exemple de acest fel: ABC Asigurari, CECAR, Asiban, BCR Asigurari si, recent intrata pe piata asigurarilor obligatorii, Generali. Daca in cazul Generali, BCR Asigurari si Asiban conducerea acestora a depus deja cerere de intrare in biroul national al emitentilor de Carte Verde, despre ABC si CECAR nu se stie inca nimic. In cazul in care aceste probleme nu se rezolva pana la intrarea in vigoare a politelor unificate, este clar ca protectia asiguratilor fata de terti este doar teoretica si va functiona doar ca un simplu RCA intern, asigurarea la extern neavand cum sa fie valabila fara ca societatile mentionate sa aiba dreptul de a emite polite externe.


Pentru ca cele cinci societati sa poata emite si polite cu acoperire in afara granitelor tarii, ele trebuie sa isi constituie un compartiment specializat in cadrul companiei, sa aiba un contract de reasigurare extern, un sistem informatic specializat si sa plateasca o contributie de 225.000 de euro la fondul comun de Carte Verde. Cele trei companii care si-au depus deja cererea pentru a obtine dreptul de emitere a asigurarii tip Carte Verde nu au probleme probabil cu nici una din cele patru conditii legale. Ramane de vazut ce se va intampla cu celelalte doua societati care nu au depus inca nici un fel de cerere.
“Daca la 1 ianuarie 2007 nu suntem membri UE, politele RCA cu extensie nu vor beneficia de
directivele europene si, probabil, nici de sistemul Carte Verde.”

Ovidiu Iulian Ciobanu

director departamentul juridic Allianz Tiriac


O alta problema cu care s-ar putea confrunta politele auto obligatorii cu extensie incheiate in 2006 pentru 2007 este legata strict de legislatie. In cazul in care nu ne vom integra in UE la 1 ianuarie 2007, politele unificate nu se vor putea supune directivelor europene.

Anul 2006 va fi probabil unul dintre cei mai confuzi pentru societatile de asigurari auto obligatorii, cu atat mai mult cu cat, tarifele pe care acestea le vor emite pentru RCA in 2006 vor fi total liberalizate. CSA nu a anuntat pana acum nici o intentie de a oferi niste criterii orientative care sa ajute societatile in stabilirea nivelului primelor de asigurare a politelor unificate. Dar, asa cum a fost posibila recent modificarea tarifelor de RCA pentru 2006 de catre Omniasig, Unita si Astra (n.r.- pentru ca au previzionat gresit in 2004 nivelul primelor raportat la cel al daunelor), sunt posibile orice alte precizari ulterioare ale Comisiei de Supraveghere.
 continuare