Dacian Cioloș, șeful grupului Renew Europe din Parlamentul European, este cel care a pornit războiul cu Ungaria. A trimis scrisori deschise președintelui Comisiei Europene și ministrului german pentru Europa. Cere investigarea presiunilor guvernului maghiar asupra presei independente.

Cioloș dă un exemplu clar. Site-ul independent Index.hu, al cărui redactor-șef a fost demis după ce a acuzat presiuni politice. Ulterior, aproape 90 de ziariști din redacție au demisionat în semn de solidaritate.

Cioloș mai cere și investigarea practicilor guvernului polonez, care a anunțat că va limita accesului capitalului străin în industria media.

Șeful grupului Renew cere atât șefei Comisiei Europene, cât și Germaniei, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, să accelereze procedurile de verificare a modului în care Ungaria și Polonia respectă valorile și principiile europene.

”Regret absența oricărui progres în Consiliul UE privind declanșarea procedurii Articolului 7 împotriva Ungariei, chiar dacă, așa cum arată rapoartele oficiale, situația s-a deteriorat de când Parlamentul European a acționat (2018 – n.red.)”, spune Dacian Cioloș, conform g4media.ro.