Pachetul financiar al guvernului Ungariei destinat concursului de proiecte ”Pentru cultura şi învăţământul maghiar”, dedicat sprijinirii maghiarilor de peste hotare pentru a rămâne în țara natală, va creşte de la 1,1 miliard de forinţi (circa 3,3 milioane euro) anul acesta la 2 miliarde forinți (circa 6,05 milioane euro) anul viitor.

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Árpád János Potápi.

Zonele vizate

Concursurile regionale se vor desfăşura în patru zone (Slovacia, Ucraina Subcarpatică, Transilvania şi Voivodina), fiind gestionate de filialele Administrării de fonduri ”Bethlen Gábor” S.A. şi de organizaţii locale care contribuie în mod responsabil la realizarea obiectivelor politicii naţionale, anunță g4media.ro, citând agenția maghiară de presă MTI.

Secretarul de stat a explicat că se va modifica şi suma sprijinului care poate fi acordat: în cazul concursului central poate fi solicitată o sumă între 500 mii şi 10 milioane de forinţi, iar în cazul celor regionale, suma poate varia între 300 mii şi 3 milioane de forinţi.

Schimbări importante

Oficialul maghiar a anunțat și câteva schimbări importante: un candidat poate aplica doar cu un singur proiect, adică poate participa numai la un concurs central sau la unul regional; de asemenea, instituţiile de interes naţional nu pot depune proiecte, suma de două milioane de forinţi pentru care au putut candida în trecut va fi alocată ca sprijin pentru instituţiile în cauză.

În cadrul concursului pot fi depuse proiecte referitoare la programe culturale şi educaţionale care servesc scopurile comunităţii maghiare, activităţi legate de comunitate, presa scrisă şi electronică, edituri, organizaţii civile, biserici, persoane juridice din interiorul bisericilor, funcţionarea instituţiilor, respectiv la dezvoltări şi investiţii imobiliare. Concursul central poate acorda sprijin şi pentru cumpărarea unui imobil sau a unui autovehicul – a spus secretarul de stat.

Burse de studii

Scopul concursurilor de proiecte este facilitarea menţinerii comunităţilor maghiare de peste hotare pe pământul lor natal, întreţinerea şi dezvoltarea legăturilor multilaterale între aceste comunităţi şi Ungaria, precum şi consolidarea identităţii naţionale maghiare prin sprijinirea culturii şi învăţământului.

Árpád János Potápi a adăugat că pachetul financiar al programului de burse de studii ”Dr. Szász Pál”, program lansat în 2012 şi destinat sprijinirii studenţilor la drept de limbă maghiară de peste hotare, va fi mărit de la 18 la 36 milioane forinţi. Scopul bursei este ca maghiarii din ţările vecine să beneficieze de jurişti bine pregătiţi, devotaţi naţiunii, care cunosc limbajul de specialitate maghiar şi cel al ţării în care trăiesc, având experienţe în domeniu în ambele ţări.