Preşedintele Ungariei, János Áder a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen. În documentul menționat, acesta atrage atenția cu prviire la problema deșeurilor, în cantități uriașe, care sosesc în Ungaria pe Tisa şi pe Someş, informează MTI.

Totodată, János Áder  a mai precizat că a semnalat această problemă mai demult preşedintelui român Klaus Iohannis şi celui ucrainean Volodimir Zelenski şi că de mai multe ori a cerut ajutorul autorităţilor din ţările vecine, dar dincolo de reafirmarea cooperării, au fost luate puţine măsuri eficiente.

De asemenea, acesta a mai menționat faptul că Tisa a transportat deja anul acesta peste 3 000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie încoace fiind scoşi din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, iar din Someş au fost scoşi alţi 846 metri cubi de aluviuni mixte.

I-a amintit de Iohannis

Scrisoarea preşedintelui a fost pulicată sâmbătă pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii și a reamintit Ursulei von der Leyen că a solicitat mai demult preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi celui român, Klaus Iohannis, ca aceştia să intervină, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

János Áder a mai adăugat faptul că şi de această dată că, deși au existat mai multe promisiuni, inundaţiile din ultima perioadă au adus din nou o cantitate mare de deşeuri pe teritoriul Ungariei, iar acest lucru reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic.

Totodată, valul de deșeuri mpiedică atât pescuitul, cât şi turismul, având şi un efect grav şi asupra mediului, relatează MTI.

Din cele menționate de oficial, se pare că principala cauză a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona inundabilă a râurilor, a precizat János Áder, conform MTI.

János Áder a mai subliniat ideea conform căreia consideră o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu.

“Soluţionarea acestei probleme recurente nu mai poate fi amânată”, a subliniat preşedintele ungar.

În documentul transmis, acesta a mai adăugat că speră ca la întâlnirea pe care o vor avea la Bruxelles, programată pentru toamna acestui an, să existe posibilitatea de a trece în revistă împreună activitatea Uniunii Europene privind sustenabilitatea mediului, unul dintre elementele cele mai importante ale Pactului ecologic european (“Green Deal”).