Ungaria şi Rusia au semnat în decembrie 2014 contractul pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks. În virtutea acordului semnat între Moscova şi Budapesta, pentru finanţarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%. 

"Atunci când cerinţele tehnice şi de securitate pot fi îndeplinite doar de o singură companie este compatibil cu legislaţia UE să fie încheiat un contract cu atribuire directă", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Lucia Caudet. 

În luna noiembrie a anului trecut, Executivul comunitar a demarat o procedură de infringement împotriva Ungariei pe fondul îngrijorărilor că Guvernul condus de Victor Orban a încălcat normele UE privind achiziţiile publice cu privire la contractul pentru extinderea centralei nucleare de la Paks. 

Vineri, Comisia a confirmat că a pus capăt procedurii de infringement, după ce în urma schimbului de informaţii, autorităţile ungare au justificat de ce au decis să semneze un contract cu atribuire directă cu firma rusă Rosatom fără a organiza o procedură de licitaţie. 

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici şi furnizează 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. Ţara vecină este dependentă din punct de vedere energetic de Rusia, de la care primeşte 80% din necesarul de petrol şi 75% din cel de gaze naturale.

AGERPRES