Ungaria l-a convocat pe ambasadorul SUA la Budapesta în semn de protest

Marți, 12 martie 2024, Ungaria l-a convocat pe ambasadorul SUA la Budapesta pentru a protesta împotriva remarcilor făcute de președintele SUA, Joe Biden, la o reuniune de campanie.

La acea reuniune, Joe Biden a sugerat că premierul Ungariei, Viktor Orban, își propune să instaureze o dictatură în țara sa.

Săptămâna trecută, premierul Ungariei s-a întâlnit personal cu Donald Trump în Florida. L-a lăudat ca singurul candidat la alegerile prezidențiale din SUA care ar putea rezolva conflictul militar din Ucraina. După întâlnirea lor, Joe Biden a spus că Viktor Orban nu crede în democrație și că aspiră la o dictatură.

Ministrul Afacerilor de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a denunțat declarația lui Joe Biden ca fiind „o minciună” și „o jignire gravă”, atât la adresa lui Viktor Orban, cât și la adresa poporului maghiar care l-a ales de patru ori pentru funția de premier al Ungariei.

„Acest mod de gândire al preşedintelui şi al administraţiei democrate împovărează foarte mult relaţia noastră bilaterală. Nu suntem obligaţi să tolerăm astfel de minciuni din partea nimănui.

Nici măcar dacă acea persoană este preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a declarat ministrul Afacerilor Externe din Ungaria într-o conferinţă de presă susţinute alături de ministrul Afacerilor Externe, Igli Hasani.

ministrul de Externe din Ungaria
Ministrul de Externe din Ungaria (SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter)

Convocarea ambasadorului SUA la Budapesta la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria a avut loc în urma declarațiilor făcute de președintele SUA, Joe Biden, despre premierul Ungariei, Viktor Orbán.

„Întrucât a fost spusă această minciună despre premierul ungar, l-am convocat la minister pe ambasadorul SUA. Acesta a fost aici astăzi (marţi – n.r..), l-a primit secretarul de stat Magyar Levente.

Şi l-am rugat să ne arate exact când şi unde a spus prim-ministrul acest lucru. Evident că nu a fost făcută o astfel de declaraţie, astfel că nu am putut obţine vreun răspuns semnificativ”, a adăugat oficialul maghiar.

Joe Biden
SURSA FOTO: Facebook, Joe Biden
Viktor-Orban
SURSA FOTO: Facebook, Orbán Viktor

Ungaria și SUA, relații tensionate

Guvernul de la Budapesta a fost frecvent în dezacord cu Administrația Biden, inclusiv în legătură cu relațiile bilaterale ale Ungariei cu Rusia. Ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, a criticat în mod repetat deciziile Guvernului de la Budapesta, devenind și el ținta criticilor Guvernului Orban.

Într-o declarație dată după comentariile ministrului Afacerilor de Externe din Ungaria, un purtător de cuvânt al ambasadei SUA a zis că David Pressman întotdeauna salută oportunitatea de a discuta despre starea democrației din Ungaria cu aliații lor.

David Pressman
David Pressman (SURSA FOTO: hu.usembassy.gov)