De la preluarea puterii în 2010, guvernul condus de Viktor Orban şi-a înăsprit controlul asupra mass media şi Curţii Constituţionale, a naţionalizat activele fondurilor private de pensii şi a desfiinţat organismul independent care superviza bugetul. De asemenea, Guvernul de la Budapesta a intrat în conflict cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pe tema unei legi care afectează independenţa Băncii centrale.

Doi oficiali ungari au semnalat miercuri că este nevoie să se ajungă urgent la un acord şi că Guvernul de la Budapesta este dispus să facă unele concesii dar că este gata să meargă singur mai departe dacă nu se va ajunge la un acord.

"Suntem gata pentru discuţii fără precondiţii, toate subiectele sunt pe masa discuţiilor", a declarat ministrul ungar al Dezvoltării, Tamas Fellegi.

Secretarul de stat Gyula Pleschinger, un alt membru al echipei de negocieri, a declarat că Ungaria speră să ajungă la un acord cu FMI şi UE cu privire la o linie de credit care să funcţioneze ca o plasă de siguranţă. "Având în vedere că am anunţat pieţele că intenţionăm să semnăm un acord cu UE şi FMI, dacă nu vom reuşi să ajungem la un astfel de acord ar trimite un mesaj negativ pieţelor", a declarat Gyula Pleschinger citată de Agerpres.

Aceste declaraţii vin după ce Ungaria a anulat o licitaţie de obligaţiuni guvernamentale din cauza costurilor de creditare care au devenit mult prea mari. Forintul ungar s-a prăbuşit la noi valori record iar preţul asigurării obligaţiunilor ungare a crescut.

Cu toate acestea, oficialii citaţi au declarat că Ungaria va putea să se finanţeze singură de pe pieţele financiare dacă nu se va ajunge la un acord cu FMI şi UE. Tamas Fellegi a declarat că în acest moment Ungaria nu are nevoie să tragă noi finanţări de la FMI şi UE. La rândul său, Gyula Pleschinger a declarat că o linie de credit preventivă ar fi benefică pentru Ungaria, dar nu ar fi o tragedie dacă Guvernul nu va ajunge la o înţelegere cu UE şi FMI.

Ungaria trebuie să rostogolească în acest an datorii externe în valoare de aproape cinci miliarde de euro, pe lângă obligaţiunile în forinţi, în condiţiile în care începe să ramburseze creditul oferit în 2008 de FMI/UE.