Calitatea de cel mai mare exportator de gaze naturale a adus beneficii imense statului rus, acționarul majoritar al Gazprom. Datorită importanței strategice a companiei, rușii își permit să adopte o poziție de forță în tot ceea ce înseamnă politica externă.
Nu este de neglijat nici partea financiară. Prețul gazelor a crescut exponențial în ultimii ani, lucru ce a făcut din Gazprom una dintre cele mai profitabile companii la nivel mondial.
Așa cum este normal, o companie de asemenea anvergură are și un sediu pe măsură, în care există un centru de cumpărături cu preţuri mici şi o piscină. Este vorba de impozanta clădire Gazprom din Moscova, locul de unde sunt supravegheate și coordonate toate livrările de gaz.
Aici se implementează deciziile strategice, care nu-i privesc doar pe cei aproape jumătate de milion de angajați ai companiei, ci pe toți europenii. Astfel, dacă în dispeceratul care se află în sediul central al companiei se apasă câteva butoane, întreaga Europă poate să rămână fără căldură.