Aceasta este opinia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care are în vedere producţia record de anul trecut, când s-au obţinut în jur de 24 milioane tone de cereale.

“România ar putea exporta anual fără a avea probleme cu necesarul intern în jur de 11-12 milioane de tone de cereale, respectiv 4,5 milioane tone şi în jur de 5-6 milioane de tone de porumb, fără să mai socotim celelalte soiuri precum orzul, orzoaica, sorgul sau orezul”, a spus ministrul Agriculturii.

România a realizat în 2011 o producţie record de cereale, cele 24 de milioane de tone obţinute fiind cu peste opt milioane de tone mai mult decât producţia realizată în anul anterior.

„Anul acesta vom avea scriptic între 22 şi 24 milioane tone de cereale, cu circa opt milioane de tone mai mult decât anul trecut, când am obţinut 16-17 milioane tone. Dacă luăm orzul, orzoaica, ovăzul, sorgul şi triticalele, toate acestea împreună fac aproape trei milioane de tone. Cu peste şapte milioane de tone la grâu, deşi scriptic avem peste opt, şi cu 12 milioane de tone la porumb cred că atingem între 22 şi 24 de milioane de tone de cereale în 2011.

De mult nu am mai avut un an aşa de bun, pentru că de obicei, când a fost porumb bun, nu a fost grâu, iar anul acesta s-au suprapus condiţiile bune şi pentru cerealele de toamnă şi pentru cele de primăvară. Este foarte greu să întruneşti condiţiile pentru ca ambele culturi să fie la maximum”, a precizat Tabără.

În aceste condiţii, ministrul Agriculturii este de părere că ţara noastră ar putea exporta jumătate din producţia de cereale obţinută în 2011.