Ungaria cere prelungirea interdicției cerealelor ucrainene

Ungaria a anunțat că va impune propriile restricții în ceea ce privește cerealele ucrainene. Acest lucru se va întâmpla dacă Uniunea Europeană nu va prelungi interdicția grânelor. Ea urmează să expire pe 15 septembrie.

Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, care spune că măsura ungară va intra în vigoare din 16 septembrie.

Motivul restricționării cerealelor ucrainene

Comisia Europeană a fost de acord cu restricții la importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria.

Ucraina exporta în principal produse agricole prin porturile din Marea Neagră până când acestea au fost blocate de Rusia anul trecut.

Cea mai ușoară rută terestră, spre nord, prin Belarus a fost efectiv închisă. Astfel, Ucraina a fost forțată să transporte cât mai multe cereale prin Europa de Est.

Exporturile de cereale ucrainene a crescut

Creșterea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase ucrainene prin Uniunea Europeană de Est a fost uriașă.

Datele vamale ucrainene arată că, în 2022, au fost exportate în România 3,39 milioane de tone de porumb, 1,47 milioane de tone de grâu și 529.689 de tone de orz.

În 2021, au fost exportate doar 526 de tone de porumb, fără transporturi de grâu sau orz.

Polonia, între timp, a primit 2,08 milioane de tone de porumb, 579.315 tone de grâu și 44.114 tone de orz în 2022.

În anul precedent, în Polonia au fost exportate doar 6 269 de tone de porumb și 3 033 de tone de grâu, fără orz.

Au existat, de asemenea, creșteri abrupte ale exporturilor către Ungaria și Bulgaria. Aici volumele nu sunt la fel de mari ca cele care trec prin România și Polonia.

Motivul pentru care nu sunt mulțumiți fermierii

Inițial, agricultorii din Europa de Est au beneficiat din punct de vedere financiar de pe urma conflictului din Ucraina, deoarece prețurile culturilor lor au crescut brusc, în conformitate cu piețele mondiale de cereale.

Totuși, acestea s-au confruntat cu o concurență sporită pe piețele locale din partea cerealelor și a semințelor oleaginoase ucrainene.

De asemenea, agricultorii au constatat că este mai dificil și mai scump să își transporte recoltele.