”În trei zile, vă puteţi debarasa de acest guvern. Mergeţi la vot, vă rog! Merkel nu dă direcţia ţării, ea se învârte în cerc”, a declarat candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) la postul de cancelar, Peer Steinbrück, în faţa a mii de simpatizanţi reuniţi la Berlin, în Alexanderplatz. El a criticat ceea ce a numit prudenţa excesivă a cancelarului Angela Merkel şi lipsa sa de ambiţie.

Aflat, în sondajele de opinie, cu cel puţin 10% din preferinţele electoratului în spatele Uniunii Creştin-Democrate/Uniunii Creştin-Sociale (CDU-CSU), partidul lui Steinbruck încearcă pe ultima sută de metri să atragă de partea sa un număr cât mai mare de alegători indecişi.

”În momentul în care stabileşti o direcţie şi administrezi această ţară, dar îi decizi şi direcţia politică, poţi să jigneşti şi să provoci. Măcar cu mine ştiţi la ce să vă aşteptaţi, spre deosebire de ultimii patru ani”, a adăugat Peer Steinbruck în faţa simpatizanţilor SPD, dintre care mulţi purtau bannere cu sloganul electoral al acestei formaţiuni – ”Câştigăm împreună”.

Un nou sondaj de opinie, realizat joi de institutul Wahlen la cererea canalului de televiziune public ZDF, oferă o imagine neclară asupra rezultatelor scrutinului din 22 septembrie, deşi confirmă că Angela Merkel îşi va putea păstra cu greu actuala coaliţie formată împreună cu liberalii (FDP). Astfel, CDU-CSU este creditată cu 40% din intenţiile de vot, în timp ce FDP pierde jumătate de punct procentual faţă de săptămâna trecută, ajungând la 5,5%.

Social-democraţii ar urma să obţină 28% din voturi, în timp ce Verzii – cu care SPD ar dori să se coalizeze pentru a o înlătura pe Merkel de la şefia executivului german – doar 9%.  Partidul Die Linke (stânga radicală), cu care nicio altă formaţiune nu doreşte să facă alianţă, este creditat cu 8,5%.

Sondajul realizat de Wahlen le confirmă în mare pe cele publicate joi de cotidianul Bild şi realizat de institutul Insa, potrivit căruia CDU şi FDP ar obţine împreună 44%, iar SPD şi Verzii – 36%. O evoluţie notabilă pe scena politică germană o reprezintă faptul că noul partid ‘Alternativa pentru Germania’ ar putea intra în parlament în urma scrutinului de duminică. Formaţiunea este creditată cu 5% din intenţiile de vot, potrivit sondajului Insa-Bild.

Sursa: Agerpres