Bărbatul a fost reţinut după ce a contactat autorităţile locale pentru a afla dacă legislaţia interzice cetăţenilor din Suedia să construiască reactoare nucleare în particular, el asamblând unul în bucătăria propriului apartament, conform ziarului The Local.

După cum a explicat acesta ulterior, pasiunea faţă de fizică i-a apărut încă în anii adolescenţei. El a mărturisit poliţiştilor că a început experimentul acum şase luni, iar substanţele radioactive le-a achiziţionat din străinătate. Alte materiale necesare a extras dintr-un senzor de incendiu.

Bărbatul nu şi-a ascuns intenţia de a construi un reactor nuclear în condiţii domestice şi a deschis chiar un blog în care a descris paşii parcurşi pentru construirea acestuia. În pofida faptului că informaţii despre experiment circulau deschis prin reţeaua internet, autorităţile s-au sesizat abia după ce el a contactat Administraţia publică suedeză pentru securitatea nucleară, în speranţa de a afla dacă nu încalcă prin aceasta legislaţia în vigoare.

Pentru proiectul său, el a cheltuit circa 6.000 de coroane, aproximativ 950 de dolari.După clarificările făcute la poliţie, tânărul a promis că pe viitor se va concentra doar pe aspectele teoretice ale fizicii nucleare.
SURSA: Agerpres