Un simpatizant al partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a produs un val de reacții printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Concret, Cezar Victor Năstase, incită la ură și violență prin întocmirea unei liste cu oameni care, în opinia sa, ar trebui să fie executați pentru trădare de patrie.

Printre persoanele aflate pe această listă se numără politologul Cristian Pârvulescu, istoricii Mădălin Hodor, Mihai Demetriade și Adrian Cioflâncă, fostul ambasador al României în Senegal, Ciprian Mihali, sau corespondentul RFI în Germania, Wiliam Totok.

Postarea simpatizantului AUR vine ca reacție a semnalului transmis de societatea civilă către coaliția de guvernare, prin semnarea unei scrisori deschise, în care se cerea izolarea AUR pe scena politică, formațiunea fiind caracterizată drept radical-populistă de către semnatarii petiției.

Val de reacții după postarea acestei liste

Istoricul Mihai Demetriade, unul dintre cei vizați de postarea lui Cezar Victor Năstase, a avut o reacție în acest sens.

„Radicalizarea simpatizanților AUR e alimentată din mai multe surse. Pe de o parte absența culturii democratice, absența culturii pur și simplu, straturi întregi sau segmente sociale care nu se regăsesc într-o societate care arată foarte diferit de cea din anii ’90 și atuncea își radicalizează excepția, își singularizează obsesiile. E vorba pur și simplu de un radicalism autohton care ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât unul provocat din afară. (…) Stăm pe un strat radical, xenofob, antisemit și care are această pulsiune a violenței și avem o lungă vecinătate cu el pe care niciodată nu am recunoscut-o, am refuzat să o asumăm”, transmite istoricul într-o postare pe Facebook.

De asemenea, profesorul universitar Ciprian Mihali, fost ambasador al României în Senegal, care se află la rândul său pe lista simpatizantului AUR, trage și el un semnal de alarmă.

„Atunci când orice nebun ajunge să se exprime public, întocmind, în delirul lui naționalist, liste de ‘trădători’, rezultatul nu poate fi altul decât liste de oameni care trebuie eliminați. Iată de ce, din nou și din nou, mi se pare că trebuie să învățăm ce înseamnă ‘naționalismul’, ‘trădarea’, ‘corupția’ și de ce spectrul ‘pedepsei capitale’ este, de fapt, un îndemn perpetuu la ură și la violență”, avertizează Ciprian Mihali pe Facebook.