Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală sunt disperați. Aceștia spun că situația este critică din cauza lipsei medicamentelor pentru pacienții bolnavi de cancer. Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, precizează că situația este veche și-l acuză pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Irimia spune că Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic. În acest context, noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

„Aseară am vorbit cu dl. manager de la Institutul Oncologic București și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă.

Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic București, a declarat la Digi24 că este vorba despre un „hiatus” în aprovizionare, în achiziționarea de citostatice, determinată de politica de achiziții care a fost dusă în ultimul an în Institut și care nu a ținut de el sau de echipa pe care o conduce în prezent.

Situația ar putea fi rezolvată săptămâna viitoare

„Practic, noi începem să remediem această situație, din păcate, constrângerile date de legea achizițiilor publice există și trebuie să le luăm în seamă. Ce pot să vă asigur este că astăzi și mâine se desfășoară negocierile pentru achizițiile acestor citostatice și săptămâna viitoare, această criză, în ghilimele, va fi rezolvată”, a spus Bogdan Tănase.

S-au făcut cel puțin 10 transferuri din alte farmacii pentru a acoperi aceste medicamente care lipsesc și s-au făcut și achiziții directe, a precizat Bogdan Tănase, întrebat ce au făcut bolnavii în aceste condiții. El a spus că noul ministru l-a asigurat că vor fi găsite surse pentru alte transferuri care să asigure medicamentele necesare pentru pacienții bolnavi de cancer.

„Este o metodă extraordinară pentru a rezolva o situație extraordinară”, a subliniat managerul. „Trebuie luat în seamă și faptul că Institutul a preluat pacienți din multe unități care s-au închis în această criză COVID”, a adăugat Bogdan Tănase. El a estimat că săptămâna viitoare lucrurile ar putea reintra pe făgașul normal în ceea ce privește aprovizionarea cu citostatice.