Teodor Roman, rezident din România, a pledat, recent, ca vinovat pentru un număr de delicte în vederea spălării banilor, el riscând până la 20 de ani de închisoare.

Sentinţa în cazul său urmează să fie pronunţată în data de 29 august a.c.

Cetăţeanul român a fost pus sub acuzare la 9 ianuarie 2008, împreună cu alţi alţi cinci coinculpaţi.

Potrivit documentelor instanţei, Teodor Roman şi complicii său puseseră la cale o schemă prin care au operat între iulie 2005 şi noiembrie 2006, implicând postarea de anunţuri frauduloase pe site-uri ca eBay şi alte asemenea, prin care ofereau vehicule scumpe şi ambarcaţiuni pe care conspiratorii nu le posedau. Victimele care încercau să cumpere mijloacele de transport virau banii printr-o entitate aparent apropiată de eBay, dar unde aceştia nu mai ajungeau.

De fapt, banii ajungeau direct în conturi bancare din Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia, controlate de conspiratori. În acest mod, ei au reuşit să obţină în mod fraudulos în jur de 1,4 milioane de dolari, potrivit Departamentului de Justiţie din SUA.

Unul dintre coinculpaţii în acest dosar, Georgi Vasilev Pletnyov, a pledat vinovat în aprilie şi va fi condamnat cu o săptămână înainte de cetăţeanul român. Alţi trei inculpaţi au fost deja condamnaţi, iar al patrulea rămâne în libertate.