Cind anunti ca ucizi, fara discernamint, orice ciine care iti cade i mina, este imposibil ca opinia publica sa nu protesteze vehement i fata acestei cruzimi. Probabil ca aceasta este unica solutie; chiar daca toate asociatiile pentru protectia animalelor ar lucra ca la carte, n-ar avea ce sa faca cu 200.000 de ciini. Daca Basescu si-ar fi pus planul i aplicare cu ceva mai multa discretie, ar fi putut explica, i cazul i care apareau proteste, de ce nu avea alta solutie. Procedind i felul sau caracteristic, brutal i actiuni si limbaj, nu a facut decit sa-si atraga minia organizatiilor de protectie, oprobiul iubitorilor de animale si proteste din partea adversarilor politici carora le-a dat apa la moara.

Ca itr-o comedie neagra, unii ajuta ciinii sa evadeze, altii ii impusca i plina strada sau fac mitinguri de protest folosind cuvintul genocid. Problema bietilor catei s-a transformat i isterie nationala. Aici exista ica un motiv pentru a considera ca s-a trecut deja de limitele decentei. Toata lumea nu vorbeste decit despre ciini. in timp ce Primaria are de achitat mii de miliarde restante la furnizorii de servicii publice, primarul general se lupta cu patrupedele. Dupa razboiul de gherila cu chioscarii si trinta cu panourile publicitare, urmeaza marea trinta cu fiintele imblanite. Tot zgomotul creat a ascuns pina acum mai multe realitati de care nu s-a sinchisit nimeni: i Bucuresti nu se mai construieste nici un apartament, strazile au o multime de gropi, gunoaiele continua sa ne inunde si pe unele strazi nu este lumina. Primaria are isa de dus lupta sa. Externa, cu animalele, si interna, itre primarul general si consiliul local care, fiind de alta orientare politica, i-a pus gind rau primarului. Razboiul dintre Basescu si consilierii PDSR ar putea paraliza orice fel de proiecte care au ca scop dezvoltarea Capitalei. La orizont se prefigureaza un conflict si mai mare: Legea Capitalei, cea care, i ideea de a descentraliza decizia, va lua primarului general o mare parte din atributii pentru a le da primarilor de sectoare. Traian Basescu nu va renunta fara lupta. Va duce lupta singur, pentru ca nici consilierii PDSR, nici viceprimarii, care sprijina primarii din sectoare, nu il vor sustine.

Culmea mercantilismului politic este ilustrata de implicarea presedintelui Ion Iliescu si a premierului Adrian Nastase i acest tambalau. Ambii sunt igrijorati de imaginea pe care ar putea sa o lase scandalul creat i jurul eutanasierii ciinilor vagabonzi. Ei cer calm, conlucrare si solutii care sa nu socheze opinia publica. De ce s-ar implica cei doi demnitari i problema ciinilor este greu de iteles. Avem de-a face cu o problema nationala? Nimeni nu a sustinut asa ceva. Risca aceasta problema locala sa degenereze i ceva de mare amploare? Din nou, raspunsul pare a fi negativ. Atunci, de ce? Singurul raspuns ar fi acela ca, fiind larg mediatizat, razboiul cu ciinii poate fi folosit pentru capital politic. Ceea ce este, din nou, indecent.

Poate ca ar fi momentul ca autoritatile sa se itoarca i bancile lor, la lucrurile care sunt cu adevarat importante pentru viitorul acestei tari: bugetul, blocat la Curtea Constitutionala, arieratele care ating jumatate din PIB, cresterea importurilor sau nivelul de trai. Pentru Traian Basescu ar fi momentul sa traga, macar pentru un timp, cortina si sa renunte la statutul de vedeta cu orice pret. in ceea ce priveste ciinii vagabonzi, probail ca nu vor putea fi salvati decit foarte putini. Nu pentru ca suntem o natiune de oameni cruzi, ci pentru ca salvarea lor este prea costisitoare, iar bugetul Primariei nu isi poate permite acest lux.