56-5010-38_img_3179.jpgBritanicul Julian Barnes e genul de scriitor care nu face senzaţie când apare în public, nu e solicitat să-şi dea cu părerea despre orice, nu e folosit în campanii publicitare sau electorale, pe scurt, e o anti-vedetă. El este autorul unei fascinante cărţi despre Gustave Flaubert.

Pentru unii, cărţile acestui lungan blond, probabil cel mai francofil prozator englez al ultimelor decenii, fost comentator pe teme de televiziune al revistei „The New Yorker“, pedant şi manierat, inteligent şi zeflemit, cititor vorace şi bucătar amator, reprezintă întotdeauna un pariu sigur. Cu o carte a lui Barnes mergi la sigur, n-are cum să fie proastă.

„Papagalul lui Flaubert“ este romanul cu care Julian Barnes a cunoscut celebritatea, în 1984, an în care a şi fost nominalizat pentru cel mai prestigios premiu literar al Marii Britanii, Booker Prize; n-a câştigat, în schimb, înfrângerea i-a fost răzbunată de un succes neaşteptat de vânzări şi de recunoaşterea (mai puţin scontată!) a publicului francez, care a făcut din acest mic roman surpriza editorială a anului. Până în ziua de azi, „Papagalul lui Flaubert“ este cartea lui Barnes cea mai bine vândută în lume. Alte două romane ale sale au fost nominalizate la Booker Prize: „Anglia, Anglia“ (1998) şi „Arthur&George“ (2005), dar nu au reuşit să câştige prestigiosul premiu. A scris romane poliţiste sub pseudonimul Dan Kavanagh.

Canavaua poveştii „Papagalul lui Flaubert“ e simplă: Geoffrey Braithwaite, un englez de vârstă mijlocie a cărui soţie s-a sinucis, călătoreşte în Franţa şi, întâmplător, descoperă, în Normandia, un… papagal împăiat, despre care legenda spune că s-ar fi aflat pe masa lui Gustave Flaubert în timpul când acesta redacta povestirea „Un coeur simple“ (rămasă celebră în bibliografia marelui prozator francez). Ceea ce urmează e un tur de forţă: pretextul de detectivism literar se transformă subit într-o biografie à rebours a lui Flaubert, în care sunt convocate, pe rând, toate personajele care, într-un fel sau altul, au jucat un rol în viaţa francezului. Sunt, în „Papagalul lui Flaubert“, capitole cu adevărat pasionante, despre, de pildă, animalele din viaţa autorului şi întruchipările lor (fals) literare; există, de asemenea, un extraordinar capitol scris din perspectiva Louisei Colet, cu care Flaubert a avut o îndelungată relaţie amoroasă, unul despre trenuri (pe care le detesta), unul în care sunt inventariate, cu un haz dărâmător, toate reproşurile care i s-ar putea aduce aceluiaşi Flaubert, o parodie savuroasă a celebrului „Dicţionar de idei primite de-a gata“ şi o grămadă de alte informaţii, dintre cele mai diverse, inclusiv despre aventurile şi bolile sexuale, celebre în epocă, ale scriitorilor francezi.

Un carnaval literar dedicat unui mare mizantrop

Romanul e destinat cititorilor cu adevărat pasionaţi, bulimicilor lecturii, celor care devorează rând cu rând, ca să luăm un exemplu autentic, o ediţie din „Mândrie şi prejudecată“. Cartea lui Barnes nu e nici o biografie „clasică“, nici o poveste cu detectivi în căutarea unui animal împăiat, nici istorie ori critică literară; de fapt, e toate acestea la un loc – un splendid carnaval literar dedicat unui mare mizantrop, afemeiat, anti-burghez, dar iubitor de confort burghez, incapabil să iubească, dar dependent de prieteni, un animal care respira cerneală şi se hrănea cu hârtie. Îl veţi citi, cu siguranţă, şi pe Flaubert însuşi după ce veţi închide cartea lui Julian Barnes. 

Bestseller

56-5006-38_img_3144.jpgAlain Decaux, reputat istoric şi intelectual francez, reface în VIAŢA SFÂNTULUI PAVEL itinerariul biografic al celui mai important apostol al creştinătăţii. Cartea nu este o biografie academică, în ciuda amplei documentări, cât mai mult o reconstrucţie literar-istorică.

Editura Humanitas 364 pagini
PREŢ: 36,99 LEI

56-5009-38_img_3178.jpgCesare Beccaria, reprezentant al Iluminismului italian, este autorul unei cărţi care a făcut istorie, prin efectele ei profunde asupra sistemului penal şi asupra naşterii democraţiilor moderne. DESPRE INFRACŢIUNI ŞI PEDEPSE, apărută la noi într-o excelentă ediţie, a fost prima carte care a pus problema inutilităţii pedepsei cu moartea.

Editura  Humanitas 344 pagini
PREŢ: 34,99 LEI


56-5008-38_img_3174.jpgMeister Eckhart a fost unul dintre marii teologi ai Evului Mediu. Ideile sale au fost considerate eretice de către Biserica Catolică în secolul al XIV-lea şi, chiar şi în prezent, ele sunt un subiect de controversă. DESPRE OMUL NOBIL, CUPA DIN CARE BEA REGELE cuprinde trei scurte tratate teologice.

Editura Humanitas 216 pagini
PREŢ: 18 LEI