Un nou război a început, iar nimeni nu va scăpa de această dată. Un semnal de alarmă vine din Italia. Ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, prezintă cel mai sumbru scenariu de până acum.

Oficialul italian a anunțat începutul războiului mondial al pâinii care se datorează blocării cerealelor din Ucraina. El susține că această situație ar putea declanșa la rândul ei noi conflicte, în Africa.

„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm (să ne confruntăm cu) instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a avertizat Di Maio, potrivit EFE.

Sursa citată reamintește că înainte de declanșarea războiului, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale şi fertilizatori pentru agricultură. Totodată, mărfurile din Ucraine erau fundamentale pentru securitatea alimentară în regiuni precum Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Un nou conflict mondial riscă să înceapă

Oficialul italian a mai adăugat că la momentul actual 30 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și este esențial să fie luate măsuri în acest sens pentru a fi evitat un alt conflict militar major în Africa.

„Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse. Ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa”, a subliniat Di Maio.

Totodată, el a mai precizat că a avut deja o primă discuție cu țările mediteraneene care a vizat securitatea alimentară. Toate țările care au fost prezente la discuții susțin deblocarea grâului din Ucraina.

„Toţi partenerii acţionăm concertat cu Germania, Turcia, Franţa şi multe alte ţări pentru a realiza obiectivul de a debloca toate cantităţile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina”, a mai spus acesta.

Premierul Mario Draghi a discutat cu Vladimir Putin

Menționăm faptul că Italia a făcut deja un pas în față pentru a pune capăt crizei cerealelor. În urmă cu câteva zile, țara s-a oferit să demineze porturile din Ucraina și totodată să creeze și coridoare maritime, astfel încât transportul de grâu să poată fi efectuat.

Totodată, premierul Mario Draghi l-a sunat inclusiv și pe Vladimir Putin căruia i-a cerut deblocarea exporturilor de grâu dinspre Ucraina şi din porturile de la Marea Neagră şi Marea Azov, cum este cazul portului Mariupol, invadate de trupele ruse.

Pe de altă parte, liderul de la Moscova a spus că Ucraina va putea exporta cerealele doar în momentul în care Occidentul va ridica sancțiunile impuse Rusiei de la declanșarea războiului și până în prezent.