Un faimos jucător şi manager de baseball, Yogi Berra, spunea: „Nu e gata până nu se termină“. În jur se simte o senzaţie de confort, totul este bine… Crizele au rămas mult în spate, optimismul se află la cote ridicate, lumea investeşte din nou la bursă. Până de curând, totul era vopsit în culori negre. Ce s-a întâmplat? Dacă stăm să ne uităm, nu s-a întâmplat mare lucru pornind din punctul de vedere al faptelor, ci s-a declanşat un tsunami de vorbe. Vedem cum efectul pagubelor de trilioane de dolari se acoperă cu vorbe, cum bursa creşte pe baza aceloraşi vorbe, cum valutele se întăresc sau slăbesc pe baza aceloraşi vorbe, cum raportările economice se cosmetizează cu vorbe.

Vorbele creeaza percepţii pozitive care, la rândul lor, conduc la aceste vibraţii pozitive. Vorbele nu necesită investiţii mari sau planuri costisitoare de salvare. Ele vin şi pleacă, ajung la urechile la care trebuie să ajungă şi sunt prelucrate în contextul momentului. Se schimbă momentul, există riscul ca aceleaşi vorbe să genereze alte percepţii. La bursa, ca şi în viaţă, totul este timing: când cumperi şi când vinzi; când vorbeşti şi „când“ vorbeşti. Faptul că o simplă vorbă despre o intenţie generează un trend pozitiv la burse, pentru mulţi înseamnă începutul unui nou bull market*. E foarte bine pentru dinamica pieţelor.

Privind orice grafic bursier, vedem preţurile într-o reacţie ca parte a unui trend puternic negativ. Este o reacţie normală, în care scepticismul bazat pe realitate se luptă cu optimismul bazat pe ce va fi, pe vorbe. Pentru a trece, chiar şi cu medicamente adecvate, orice boală are nevoie de o perioadă, cunoscută de mulţi doctori. Pieţele nu pot fi pompate zilnic cu vorbe. La un moment dat, intervine „ceva“ care va corecta preţurile şi va distruge portofolii ale investitorilor la bursă, în special pentru cei care „cred că“. Spre deosebire de vorbe, valurile şi ciclurile sunt realitate cu care se câştigă şi se pierd banii, în funcţie de timing.

*    este o perceptie care intră în conflict cu realitatea existenţei ciclurilor economice/bursiere, durata lor şi suprapunerea lor în timp.

152-28195-analizatehnica.jpg