Medicamentul de care sute de mii de români au nevoie se va întoarece pe rafturile magazinelor. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Acesta a anunțat că vor sosit în curând în România cantităţi suficiente de Euthyrox şi Siofor. De menționat este faptul că, precizările ministrului vin în contextul în care pe piaţă există un deficit de astfel de medicamente folosite de români cu afecţiuni tiroidiene şi de cei cu diabet.

Ministrul nu a spus exact când va ajunge medicamentul, însă a precizat că acest lucru se va întâmpla ”foarte curând”.

“Euthyrox şi Siofor – am semnat ordine prin care acestea vor sosi în România foarte curând în cantităţi suficiente pentru pacienţii noştri”, a spus Voiculescu.

Anunţul a fost făcut în plenul Camerei, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate “Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!”, iniţiată de 109 deputaţi PSD.

Sute de mii de români au nevoie de aceste medicamente

În toamna anului trecut, Colegiul Farmaciștilor din România susțineau că pacienții nu-și mai găsesc anumite tipuri de medicamente în farmacii, iar cele care sunt vin în stocuri foarte mici.

Unul dintre medicamentele pe care foarte mulți români care suferă de diabet îl folosesc este Siofor, care nu se mai găsea de câteva săptămâni.

”Nu se găsește momentan pe nicăieri, să știți, nu a venit niciun fel de import”, a declarat o farmacistă, pentru Europa FM.

Totodată, Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România susține că în lipsa medicamentelor vitale, un bolnav de diabet poate intra în comă hiperglicemică și poate chiar deceda.

Ea a declarat totodată că există sesizări din aproape toată țara cu privire la aceste medicamente, iar deși s-au făcut demersuri, încă nu este clar unde este problema și de ce medicamentele nu ajung în farmacii.

Potrivit specialistei, există pacienți care din lipstă de medicamente au fost nevoiți să-și întrerupă tratamentul de câteva săptămâni, iar acest lucru poate fi devastator pentru sănătatea lor.

”Avem sesizări din aproape toată țară că pacienții nu găsesc medicamentele pe bază de metformină. Noi am făcut demersuri, din păcate acolo arată că există stocuri foarte mari de medicamente, nu știm unde se rupe lanțul între distribuitori și farmaciști.

Sunt pacienți mulți care și-au întrerupt tratamentul mai bine de două trei săptămâni, (…) pot să ajungă în comă hiperglicemică”, a declarat Maria Mesaroș, președinta Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, pentru Europa FM.