Vineri, 22 ianuarie, a fost anunţată relaxarea restricţiilor impuse în Capitală, în contextul pandemiei de COVID-19. Nu toată lumea priveşte însă această măsură cu ochi buni.

Relaxarea restricţiilor, o decizie pripită a autorităţilor?

Un celebru medic român, manager al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, consideră că autorităţile s-au grăbit cu luarea acestei decizii. Relaxarea restricţiilor vine pe fondul unui număr redus de teste, care nu mai generează o imagine corectă asupra numărului de persoane infectate. În plus, noua tulpină mult mai contagioasă de COVID a fost deja depistată în Capitală, afirmă Beatrice Mahler.

“Atunci când vorbim de relaxare vorbim despre o etapă care trebuie privită cu extrem de multă prudență, mai ales când o tulpină despre care știm că se transmite extrem de rapid circulă și în București, dar și în România.

Nu trebuie să privim relaxarea ca pe o măsură pe care să o luăm în funcție de cifra sau strict de cifra raportată, pentru că în acest moment numărul de teste care se fac este destul de scăzut. Automat la un număr mic de teste, rata de pozitivare, chiar dacă este mai mică, numărul de pacienți depistați este categoric redus”, a declarat managerul de la “Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Prudenţa era cea mai bună soluţie, nu relaxarea restricţiilor

Medicul consideră că prudenţa ar fi fost cea mai bună metodă şi cea mai bună soluţie care trebuia să fie adoptată de autorităţile din Bucureşti.

“Și noi la Institutul Marius Nasta am constatat o scădere a numărului de persoane care se adresează cu simptomatologie. Pe de altă parte am mai multe semnale de la foști pacienți sau cunoscuți care sunt la domiciliu cu simptomatologie și care nu se prezintă la spital și nici nu apelează serviciul 112 pentru a fi testați.

Prin urmare poate fi și o falsă scădere a numărului de cazuri, iar în astfel de situații prudența este cea mai bună metodă și cea mai bună soluție!”, a mai precizat Beatrice Mahler pentru B1TV.

Ce soluţii propune managerul de la “Marius Nasta”?

Medicul Beatrice Mahler propune şi o soluţie pentru a se ajunge la relaxarea restricţiilor care să fie luată în mod corect. Ea propune o perioadă mai prelungită de monitorizare a situaţiei actuale, dar şi teste rapide mai multe pentru cei simptomatici.

“Din punctul meu de vedere este mult mai prudent să avem încă o perioadă în care să monitorizăm ce se întâmplă, să îndemnăm populația care este simptomatică să se testeze. Testele rapide sunt o soluție pentru cei simptomatici și în acest context. Dacă numărul este în scădere atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare”, a mai declarat medicul.