"Cu siguranţă că în ţările aflate în criză acest tip de instrumente constituie o opţiune rezonabilă pentru ca averile private, uneori foarte concentrate, să-şi aducă contribuţia la refinanţarea statului", se menţionează în studiul institutului care oferă consultanţă şi guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

Referitor la cumpărarea forţată a datoriei publice, unul dintre autorii studiului, Stefan Bach, precizează că "în funcţie de progresele în consolidarea finanţelor statului, această contribuţie ar urma să fie restituită mai târziu însoţită de dobânzi". El mai propune şi instituirea unui impozit temporar pe marile averi.

Economiştii care au redactat studiul susţin că includerea populaţiei înstărite în măsurile de reducere a datoriei publice are sens în Germania, având în vedere că datoria acestei ţări depăşeşte plafonul de 60% din PIB stabilit de Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht. Ei estimează că circa 8% din populaţia adultă a Germaniei ar fi vizată de aceste măsuri.
Cât priveşte celelalte state din zona euro aflate în criză, institutul german admite că, pentru a fi acceptate la nivel politic, astfel de măsuri ar trebui puse în practică gradual şi pe termen lung.
Sursa: Agerpres