Ambasadorii României se plâng de intervenții neprofesioniste din partea „unor neaveniți cu tupeu” reprezentând autoritățile statului, ceea ce îi pune adesea în situații delicate în fața partenerilor străini. neprofesioniste din partea „unor neaveniți cu tupeu” reprezentând autoritățile statului, ceea ce îi pune adesea în situații delicate în fața partenerilor străini. Cristian Diaconescu are și alte reproșuri de făcut la adresa diplomației române: observă că ambasadorul Federației Ruse la București nu a fost chemat niciodată la MAE pentru a i se atrage atenția asupra deselor incursiuni ale avioanelor rusești în apropierea spațiului aerian românesc. 

În timp ce la decidenții politici de la București au răspuns partenerilor fie prin sfidare, fie prin tăcere, atunci când aceștia, prin intermediul ambasadorilor lor, au încercat să afle răspunsuri despre ceea ce se întâmplă în România, nivelul tehnic diplomatic al României este în continuare performant, spune fostul ministru de externe.

„Astăzi, dacă e să discuți cu ambasadorii României – să mă ierte, eu nu bat câmpii, dar nu-i pot nominaliza, că mâine îi dă afară și e păcat de țară, că sunt ambasadori excepționali – ei spun așa: măcar președinția asta care urmează a Consiliului Uniunii Europene să ne lase  să o ducem noi”, a dezvăluit Cristian Diaconescu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

Au mai fost precedente în care președințiile Consiliului European au fost asigurate grație activităților la nivel tehnic al diplomațiilor. Belgia, de pildă, n-avea guvern și a făcut o președinție impecabilă, spune Cristian Diaconescu. „Cehia, a avut tot așa, scandaluri politice interne – nu de tipul și anvergura din România – și au dus tehnicienii, reușesc să o ducă. Apropo, că avem puse de superioritate, președinția bulgară a fost una foarte bună, foarte în regulă, fără a performa, fără a trage artificii, fără a face mari înțelegeri la nivel european, dar au mers pe jocul de rutină și lucrurile au fost în regulă, au mers”, a arătat fostul șef al diplomației.

„DAR, spun ambasadorii noștri, vin peste noi tot felul de neaveniți cu tupeu, extrem de aroganți, dar noi, venind ei din partea Guvernului, din partea autorității de stat, noi în mod natural trebuie să le aplicăm indicațiile, trebuie să le aplicăm deciziile. Și se chinuie să construiască și să reconstruiască mesajul de așa natură, încât nici să-și facă de râs țara, nici să se facă ei de râs, dar pe de altă parte, să transmită, cum se spune, instrucțiunile primite din Centrale, că nu e vorba aici numai de Ministerul de Externe”, a precizat Cristian Diaconescu.

SURSA: digi24.ro