James Lovelock a avertizat că, până în anul 2000, schimbările climatice vor deveni problema geopolitică primordială a lumii. Prin 2008, Lovelock a emis un alt avertisment: „Bucurați-vă de viață cât mai puteți”, declara el pentru The Guardian. „Pentru că, dacă sunteți norocos, peste 20 de ani lumea va intra în haos”, avertiza James Lovelock, potrivit The Messenger.

Ar trebui să trăiască în regiuni arctice pentru a supraviețui

Omenirea mai are acum doar cinci ani până la acea dată enunțată de climatolog și se apropie cu pași repezi de alte date pentru care Lovelock a emis predicții, inclusiv 2040, anul în care susținea că o mare parte din Europa va fi transformată în deșert. În 2006, el a speculat că, până la sfârșitul secolului, miliarde de oameni vor muri din cauza schimbărilor climatice, iar alții ar trebui să trăiască în regiuni arctice pentru a supraviețui.

Cu 15 ani în urmă, Lovelock se resemnase cu ideea că oamenii nu pot face nimic pentru a preveni schimbările climatice catastrofale. El susținea că eliminarea carbonului, reciclarea și reducerea călătoriilor cu avionul sunt măsuri inutile. Întrebat dacă morile de vânt ar putea ajuta mediul înconjurător, a răspuns: „Puteți acoperi toată țara cu mori de vânt. Va fi pierdere de timp”.

Energia nucleară, singura alternativă viabilă

În schimb, el afirma că oamenii și companiile ar trebui să doneze bani diferitelor grupuri indigene care luptă pentru a păstra habitatele naturale în care trăiesc. Lovelock, care a lucrat pentru MI5 la începutul carierei sale, a promovat energia nucleară, considerând-o singura alternativă viabilă pentru a ajuta la prevenirea dezastrelor ecologice.

SUA urmează să înceapă să livreze energie nucleară statului Georgia, în următoarele câteva luni, dar pentru că a costat miliarde de dolari, „megaproiectul” ar putea fi ultima inițiativă la scară largă a Statelor Unite în domeniul energiei nucleare, potrivit Financial Times.

Autorul „Ipotezei Gaia”

Lovelock era binecunoscut în comunitatea științifică pentru că a ajutat la crearea unui dispozitiv care ar putea localiza găurile din ozon. El a fost printre primii oameni de știință care au speculat că Pământul este un organism mare capabil să se autoregleze. Elementele acestei teorii au fost acum integrate în știința convențională a climei.

„Ipoteza Gaia” sau Teoria biogeochimică susţine că Terra este „un sistem fiziologic dinamic, care include biosfera (ansamblul organismelor vii şi mediul lor de viaţă, implicit totalitatea ecosistemelor) şi care menţine planeta noastră, de peste trei miliarde de ani, în armonie cu viaţa”.

Altfel spus, Pământul este o entitate vie, respiră, se autoreglează, un organism care ne înglobează pe toţi şi în care omul are rolul de conştiinţă a acestui super-organism. Ipoteza sa a fost dezvoltată și de microbiologul Lynn Margulis în anii 70. Deși versiunile timpurii ale ipotezei au fost criticate ca fiind teleologice și contraziceau principiile selecției naturale, mai târziu au fost aduse îmbunătățiri în ideile subliniate de Ipoteza Gaia, fiind utilizate în discipline precum geofiziologia, știința sistemelor Pământului, biogeochimie, ecologia sistemelor, și în științele climatice.