Un celebru virusolog italian aruncă bomba. Giuseppe Ippolito, care este  directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma, a arătat cât vom mai trăi cu COVID-19. Afirmațiile sale provoacă un cutremur mondial, mai ales că mai toate statele lumii sunt deja sufocate de măsurile de restricție luate din cauza infectării cu noul coronavirus.

Potrivit experților, nu vom scăpa prea curând de noul coronavirus. În aceste condiții, vom fi nevoiți să ne protejăm de el și pe parcursul anului viitor.

„Singura armă pe care o are acum omenirea este aplicarea măsurilor, spune directorul științific al Spitalului Lazzaro Spallanzani din Roma.

„Va trebui să ne confruntăm cu această pandemie cel puțin pe tot parcursul anului 2021. Măsurile adoptate sunt singurele arme pe care le avem ca să evităm răspândirea. Dar trebuie aplicate bine și este nevoie de colaborarea tuturor”, a declarat Giuseppe Ippolito.

În opinia sa, scopul restricțiilor este tocmai reducerea circulației virusului.

„Dacă tendința infecțiilor nu poate fi stabilizată, orice efort va fi inutil. Se pot adopta cele mai severe restricții, însă dacă fiecare dintre noi nu este total implicat în respectarea lor, nu vor ajuta prea mult”, a subliniat medicul italian.

În primele zile de infecție acționează într-un „mod absolut incontrolabil”

În plus, precizează medicul italian, virusul este în avantaj, în sensul că în primele zile de infecție acționează într-un „mod absolut incontrolabil”, deoarece infectații sunt contagioși 2-3 zile înainte de apariția simptomelor. Adesea, persoanele infectate rămâne asimptomatice, dar capabile să infecteze alte persoane. Testarea și izolarea sunt singurele contramăsuri, dar dacă numărul de cazuri crește peste un anumit nivel, sistemul clachează și apoi sunt necesare acțiuni agresive de atenuare și izolare.

Ippolito a vorbit și despre posibilitatea de a avea un vaccin anti-COVID. În opinia sa, deocamdată se știe mult prea puțin despre SARS-CoV-2.

„Am văzut că tinde să nu aibă mutații și acest lucru ar putea fi pozitiv în ceea ce privește un vaccin, dar 10 luni sunt mult prea scurte pentru a exclude mutațiile semnificative. Același lucru este valabil și pentru imunitate. Până în prezent, există puține cazuri de reinfecție, totuși nu putem exclude faptul că imunitatea dobândită după infecție se poate epuiza după câteva luni”, a punctat el.