Un alt virus bagă lumea în fibrilații. Oamenii se tem ca nu cumva boala să se transmită și prin aer

Oamenii se tem ca nu cumva boala să se transmită și prin aer, așa cum s-a întâmplat cu Covid-19. Așa că mulți se întreabă dacă este indicată purtarea măștilor și în acest caz. Până acum, au fost depistate persoane infectate în 29 de ţări non-endemice, potrivit New York Times.

Ce recomandă CDC

Variola maimuței este o infecție virală rară, de obicei înregistrată doar în zonele din vestul și centrul Africii. În ultimele săptămâni au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri în 29 de țări, conform datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. CDC susține că există riscuri reduse pentru publicul larg, însă ridicarea nivelului de alertă încurajează oamenii să evite contactul cu persoanele bolnave, inclusiv cu cele cu leziuni cutanate sau genitale, precum și cu animalele bolnave sau moarte.
Oamenii vor să afle acum modalitatea cea mai bună de a preveni răspândirea acesteia.

Variola maimuței se răspândește și prin aer?

Variola maimuței și coronavirusul sunt foarte diferite, iar majoritatea informațiilor de până acum arătau că boala se transmite doar prin contact direct. Deși vor fi necesare mai multe cercetări, există unele indicii conform cărora variola maimuței se răspândește prin contact sexual și alte contacte apropiate.

Cu toate acestea, CDC și-a actualizat recent îndrumările privind virusul, recomandând ca persoanele infectate să poarte măști. Așa a apărut întrebarea legitimă dacă nu cumva variola maimuței se răspândește și prin aer și dacă purtarea măștilor poate împiedica răspândirea.

Transmiterea prin aer a unui virus are loc atunci când acesta se deplasează prin aer, sub forma unor picături generate de tuse sau strănut.

Majoritatea cazurilor de variola maimuței pot fi urmărite la un pacient care are un contact direct și apropiat cu o persoană sau cu un animal infectat.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, în jurul organelor genitale și anusului, dar și febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Ce recomandă OMS

În comunicatul emis recent de OMS, organizația face referire la posiblitatea revenirii măștii, ca și în cazul Covid-19.„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească, dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

„OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în unele state”, a precizat Organizația.