Aproape cinci milioane de femei din sudul Indiei, în statul Kerala, au format un lanţ uman de 620 de km pentru a susţine “egalitatea între sexe” şi a cere acces într-un templu hindus, scrie BBC.

 Templul Sabarimala a interzis accesul femeilor  între 10 şi 50 de ani. Curtea Supremă a Indiei a anulat această interdicţie în septembrie, însă mai mulţi protestatari au atacat femeile care au vizitat templul.

“Zidul femeilor” a fost organizat de guvernul local. Oficialii au declarat că în jur de cinci milioane de femei din diferite părţi ale statului Kerala s-au adunat pe autostrăzi pentru a forma lanţul, care se întinde de nordul oraşului Kasaragod până în partea sudică a oraşului Thiruvanthapuram.

Oficialii au declarat că evenimentul are ca scop combaterea inegalităţii şi contracararea eforturilor grupărilor de dreapta care susţin interdicţia asupra femeilor.

Kavita Das, una dintre participante, a declarat: “Este o modalitate excelentă de a demonstra cât de puternice sunt femeile şi cum ne putem oferi putere una alteia. Bineînţeles, susţin decizia de a permite femeilor de toate vârstele să intre în templu. Nu cred că tradiţia sau gândirile învechite ar trebui să oprească femeile. Cei care vor să se roagă, au dreptul să o facă”.

Decizia Curţii Supreme de a permite femeilor să intre în templul Sabarimala vine după ce o petiţie a argumentat că interdicţia încalcă egalitatea în drepturi între femei şi bărbaţi. Însă partidul naţionalist aflat la guvernare, Bharatiya Jana (BJP) a argumentat că decizia atacă valorile hinduse.

Criticii l-au acuzat pe premierul Narendra Modi că adoptă o atitudine profund religioasă pentru a face pe plac susţinătorilor conservatori hindusi ai BJP, scrie news.ro.

Hinduismul consideră femeile aflate la menstruaţie ca impure şi le interzice să participe în ritualuri religioase, însă majoritatea templelor permit femeilor să intre câtă vreme nu se află în perioada menstruaţiei, în loc să interzică unui întreg grup de femei bazându-se pe vârsta lor.