Ursula von der Leyen evidențiază perspectivele dificile, dar pline de oportunități pentru Ucraina și Moldova

Ursula von der Leyen a subliniat într-un clip video distribuit pe contul său de X că drumul de urmat va fi dificil, dar este și plin de oportunități imense pentru Republica Moldova și Ucraina, precum și pentru întreaga Uniune Europeană.

„Drumul de urmat va fi dificil, dar este şi plin de oportunităţi imense pentru Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga noastră Uniune”, a indicat von der Leyen.

Președintele CE a exprimat convingerea că „împreună putem construi o Europă mai mare, mai dinamică și orientată spre viitor” și a dorit „un început foarte fructuos al negocierilor de aderare” a Ucrainei și a Republicii Moldova, care au avut loc marți la primele conferințe interguvernamentale cu UE în Luxemburg.

Ea a considerat că este „o veste foarte bună” faptul că UE a lansat oficial negocierile de aderare cu cele două țări.

Von der Leyen a afirmat că se află în pragul unui moment semnificativ și transformator pentru aceste două țări și pentru Uniunea Europeană, subliniind importanța sărbătoririi valorilor și principiilor care îi unesc.

„Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ şi transformator pentru aceste două ţări şi pentru Uniunea noastră şi sărbătorim valorile şi principiile care ne unesc”, a spus von der Leyen.

Şefa Comisiei Europene: „Ei ştiu că drumul lor va fi dur şi solicitant”

Ea a afirmat că Uniunea Europeană a fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică și economică, reprezentând o mărturie a aspirației colective pentru pace, securitate, democrație și prosperitate.

„Uniunea Europeană fost întotdeauna mai mult decât o uniune politică şi economică: este o mărturie a aspiraţiei noastre colective pentru pace şi securitate, democraţie şi prosperitate”, a declarat Ursula von der Leyen.

Președintele CE a exprimat apreciere pentru popoarele Ucrainei și Republicii Moldova, menționând angajamentul lor ferm și hotărârea de a face parte din acest proiect european.

Ea a remarcat că, în ciuda vremurilor de război și tulburări, cele două țări au inițiat reforme semnificative.

Ea a indicat că cei implicați știu că vor întâmpina dificultăți și provocări în drumul lor. Von der Leyen a subliniat că negocierile de extindere a UE sunt menite să pregătească candidații pentru responsabilitățile aderării, subliniind că nu există scurtături în acest proces.

„Ei ştiu că drumul lor va fi dur şi solicitant. Negocierile de extindere a UE vizează pregătirea candidaţilor pentru responsabilităţile aderării. Nu există scurtături”, a transmis von der Leyen.

Ea a încheiat afirmând că UE se angajează în aceste negocieri cu o atitudine de deschidere, participare și angajament ferm.

„Ne angajăm în aceste negocieri cu un spirit ferm de deschidere, participare şi angajament”, a mai transmis preşedintele CE.