"Uniunea Europeană şi-a exprimat în mai multe rânduri opinia potrivit căreia extinderea coloniilor este ilegală din punct de vedere al dreptului internaţional şi reprezintă un obstacol în calea păcii", a declarat dna Ashton, citată de AFP.

"I-am cerut guvernului israelian să îşi demonstreze angajamentul faţă de o reluare a negocierilor care să vizeze încheierea conflictului şi ocupaţiei şi să nu mai continue acest proiect", a adăugat ea.

Sub formă de represalii faţă de votul Adunării Generale a ONU, ce a permis joi accederea Palestinei la statutul de stat observator, guvernul israelian şi-a anunţat deja vineri intenţia de a construi 3.000 de locuinţe în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est ocupate.

Dna Ashton a amintit că în timpul dezbaterii consacrate statutului palestinian la ONU ea a îndemnat cele două părţi să reia negocierile directe fără noi amânări şi fără condiţii prealabile şi să "acţioneze cu obiectivul de a instaura un climat de încredere şi nu de a-l submina". "Sunt, drept urmare, extrem de îngrijorată de un proiect de extindere de o asemenea amploare", a subliniat şefa diplomaţiei europene. Sâmbătă, ţările arabe şi Turcia au denunţat proiectul israelian, notează AFP.