Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a anunţat că amânarea obligativităţii certificatului energetic la tranzacţiile imobiliare a fost determinată de numărul insuficient de auditori energetici.

Certificatul energetic trebuia să devină obligatoriu din 1 ianuriarie 2009, însă s-a amânat pentru începutul acestui an, iar acum termenul a fost devansat, pentru a doua oară, până în ianuarie 2011.

„Analizăm această problemă, pentru că au fost solicitări din partea notarilor, din partea agenţiilor imobiliare. Înţeleg că există o imposibilitate obiectivă, tehnică de a se face aceste evaluări a locuinţelor, care urmează a fi vândute la acest moment, pentru că nu sunt suficienţi evaluatori la nivel naţional şi vânzarea de locuinţe ar urma să fie blocată”, a spus Udrea.

Potrivit acesteia, dacă prevederea s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, atunci vânzările ar fi durat minim 30 de zile.

Bugetul a fost avizat de comisiile parlamentare

Elena Udrea a fost prezentă la comisiile de administraţie ale Parlamentului, care au avizat favorabil bugetul alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pe anul 2010. Ministrul le-a spus parlamentarilor că acest buget este cu 38% mai mic decât bugetul iniţial de anul trecut.

Udrea a vorbit şi despre faptul că încearcă găsirea de resurse prin vânzarea locuinţelor ANL, precizând că, dacă s-ar vinde 9.000 de locuinţe de la ANL la preţ de 40.000 de euro, s-ar ajunge la 360 de mil. euro, sumă care ar asigura derularea programului de construcţie de locuinţe ANL pe tot anul 2010.

SURSA: Mediafax