Declaraţia summitului G20 a fost criticată de Ucraina

Declaraţia summitului G20 nu este pe placul Ucrainei. Criticile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al ministrului de Externe, Oleg Nikolenko. El a publicat pe Facebook o captură de ecran a unei secţiuni relevante a Declaraţiei comune a G20.

În imagine putem observa cum numeroase fragmente sunt tăiate cu roșu și corectate. Corecturile sunt în acord cu viziunea Ucrainei asupra evenimentelor. Statul vrea ca grupul G20 să recunoască faptul că statul ucrainean este victima unei agresiuni ruseşti neprovocate.

Ministrul a criticat totodată faptul că Ucraina nu a fost reprezentată la Summit. El consideră că ar fi trebuit respectat principiul „nimic despre Ucraina fără Ucraina„.

„Este clar că participarea părţii ucrainene (la reuniunea G20) ar fi permis participanţilor să înţeleagă mai bine situaţia”, a scris Nikolenko pe Facebook.

În ciuda criticilor aduse documentului, Nikolenko a mulţumit totuși aliaţilor Ucrainei pentru că au promovat punctul de vedere al Ucrainei prin acest document.

„Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă formulări puternice în text”, a transmis Nikolenko.

Varianta corectată a fost prezentată cu mențiunea că așa ar fi trebuit să arate textul pentru a fi „mai aproape de realitate”.

Corecturile Ucrainei la Declaraţia summitului G20 implică și amenințarea nucleară

Printre corecturile oferite, ministrul Ucrainei corectează anumite aspecte despre amenințarea nucleară și viziunea comună față de Rusia.

Drept urmare, Ucraina nu este de acord cu fragmentul „În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, toate statele trebuie să acţioneze în manieră consistentă cu scopurile şi principiile Cartei ONU în integritatea ei”. Kievul dorește o altă variantă: „În ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei, Rusia trebuie să acţioneze…”. Schimbarea este una care pune accentul pe obligarea statului Rus.

O altă modificare a textului original al Declaraţiei G20  se referă la amenințarea nucleară. Acolo unde textul anunță că „în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, folosirea sau ameninţarea folosirii armelor nucleare este inadmisibilă”, Kievul dorește altă variantă. Aceasta ar trebui să sublnieze clar că Rusia este cea care ameninţă nuclear: „În ceea ce priveşte războiul împotriva Ucrainei, folosirea sau ameninţarea folosirii armelor nucleare de către Rusia este inadmisibilă”.

Totodată, acolo unde textul inițial amintea diverse păreri, Kievul dorește o condamnare fără echivoc a Rusiei.