Ministrul francez al domeniului Digital, Jean-Noël Barrot, a avertizat că, dacă Twitter încalcă reglementările, ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană (UE). Acest lucru vine după ce rețeaua de socializare a lui Elon Musk a decis să se retragă din Codul european de bune practici împotriva dezinformării online. Ministrul Barrot și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o potențială reglementare „excesivă” viitoare a inteligenței artificiale (AI) în Europa.

”Twitter, dacă nu se conformează regulilor noastre, va fi interzis, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană”, spune acesta.

În urma anunțului făcut de comisarul francez pentru industrie, Thierry Breton, s-a aflat că Twitter s-a retras oficial din Codul de bune practici al UE împotriva dezinformării online.

Într-un tweet, Breton a subliniat că rețeaua de socializare, care este deținută de miliardarul Elon Musk, are obligația legală de a respecta reglementările europene.

Twitter joacă un rol important în dezbaterea publică

Jean-Noël Barrot a subliniat rolul semnificativ pe care Twitter îl joacă în modelarea discursului public, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul de exploatare a platformei de către promotorii dezinformării, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra proceselor noastre democratice și a dezbaterilor publice.

El a subliniat necesitatea de a stabili orientări și așteptări explicite, afirmând că Twitter este obligat să respecte aceste reguli.

Este nevoie de un cadrul pentru dezvoltare inteligenței artificiale

Întrebat despre propunerea de act privind inteligența artificială, un viitor regulament european privind inteligența artificială, ministrul francez a recunoscut importanța stabilirii unui cadru pentru dezvoltarea inteligenței artificiale. Cu toate acestea, el a criticat poziția Parlamentului European (PE), exprimându-și îngrijorarea că aceasta ar putea împiedica progresul UE în domeniul tehnologiei.

Potrivit ministrului, poziția actuală a PE, care include audituri obligatorii și obligații de transparență excesive pentru modele precum ChatGPT, este prea strictă. El a subliniat că modelele de inteligență artificială ca acestea fac parte dintr-o cursă competitivă, iar rămânerea în urmă ar putea duce la subordonare și dependență tehnologică pentru decenii. El a subliniat necesitatea de a investi în acest domeniu.

Ministrul a concluzionat subliniind necesitatea de a dezvolta în următoarele luni modele de inteligență artificială similare cu cele create de giganții americani din domeniul tehnologiei. De asemenea, el a remarcat că Google a oprit temporar dezvoltarea AI-ului său Bard în UE din cauza constrângerilor de reglementare.