"Putem spune cu certitudine că zăcământul de la South-Iolotan Osman este al doilea ca mărime din lume" a declarat Jim Gillet, şeful cabinetului britanic de audit Gaffney, Cline and Associates, cu ocazia unei conferinţe de presă susţinute la Aşhabad.

Cabinetul de audit anunţase deja în luna mai că acest zăcământ este al doilea din lume după cel de la South Pars din Iran, fără să fi precizat volumul rezervelor. Anterior, în anul 2008, acelaşi evaluator estima că zăcământul dispunea de un volum de gaze cuprins între 4.000 şi 14.000 de metri cubi. Dar acum datele au fost actualizate în urma noilor foraje şi măsurători seismice.

Un ziar rus a acuzat acest cabinet de audit în anul 2009 că ar fi exagerat volumul rezervelor din zăcământul turkmen şi că raportul său s-ar fi bazat pe date falsificate furnizate de specialiştii locali, acuzaţii pe care evaluatorul britanic le-a respins.

"Astăzi putem spune cu certitudine că rezervele de gaze din Turkmenistan sunt mai mult decât suficiente pentru nevoile sale interne şi pentru export către Rusia, China, Iran şi Europa", a declarat Jim Gillet.

Exporturile de gaze naturale turkmene sunt încă foarte dependente de piaţa rusească, autorităţile de la Aşhabad cautând noi pieţe de desfacere în timp ce companiile occidentale şi asiatice doresc să se implice în exploatarea acestor zacăminte.
Sursa: Agerpres