‘Noi şi prietenii noştri chinezi vom pune în serviciu primele instalaţii /de foraj/ la cel mai mare zăcământ din ţară Galkynych’ (Renaştere, în turkmenă) în această vară, a spus şeful statului turkmen.

Zăcământul Galkynych (fostul Yoloton-Sud-Osman), situat în estul Turkmenistanului, este estimat la 26.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale, fiind al doilea ca mărime din lume după cel din Pars-Sud (Iran şi Qatar), conform companiei britanice de consultanţă Gaffney, Cline and Associates (GCA).

Companiile CNPC (China), Petrofac (Emiratele Arabe Unite) şi Hyundai Engineering Co. Ltd. (Coreea de Sud) vor construi trei uzine de desulfurare a gazelor naturale de la Galkynych, fiecare cu o capacitate de 10 miliarde metri cubi de gaze.

Potrivit experţilor, China va fi principalul beneficiar al gazelor extrase din zăcământul tadjik. În conformitate cu acordurile semnate între China şi Turkmenistan în noiembrie 2011, în timpul unei vizite a preşedintelui Berdîmuhammedov în China, Aşhabadul ar urma să livreze 65 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an Beijingului.

Turkmenistanul a cheltuit 10 miliarde dolari pentru începerea exploatării zăcământului Galkynych, dintre care mai mult de 8 miliarde dolari i-au fost acordate de China, sub formă de credite. Turkmenistanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, este una din cele patru ţări cu cele mai mari rezerve de gaze din lume, alături de Rusia, Iran şi Qatar.

SURSA: Agerpres