Pe primul loc in topul tarifelor de revelion, dar si al preferintelor romanilor, Valea Prahovei se numara printre putinele locuri din tara noastra unde locurile pentru Anul Nou se vand mai intai la hotelurile scumpe. Ca urmare, industria hoteliera din zonele montane a inceput sa se dezvolte, dar nu indeajuns de mult incat oferta sa depaseasca cererea si preturile sa scada.
„Tarifele mari in Poiana Brasov si Sinaia reflecta foarte clar cererea ridicata a turistilor romani pentru locatii apropiate de Capitala si hoteluri din categoria trei-patru stele, unde oferta este inca redusa. Singurul hotel care are tarife mai mici decat anul trecut este Holiday Inn si asta din cauza concurentei puternice pe care o fac hotelurile mici recent aparute pe piata, care copiaza cu mare succes pensiunile din Elvetia sau Austria. Hotelierii spun ca este normal sa afiseze tarife mari, avand in vedere ca anul trecut hotelurile de pe Valea Prahovei au fost pline. De ce sa vanda un sejur cu 300 de dolari, daca stiu ca se va vinde si la 600 de dolari?”, explica Lucian Boronea, director general la agentia Accent Travel&Events.

Eliminarea vizelor poate aduce surprize

Conform informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, in anul 2000 in statiunile montane erau 702 structuri de cazare, insumand peste 35.000 de locuri. Dintre acestea, doar aproximativ 3.000 de locuri sunt in hotelurile de trei si patru stele si acestea sunt foarte cautate de turisti.
„Hotelierii de pe Valea Prahovei au sesizat ca exista o nisa de piata si clienti care isi permit sa plateasca 400 – 700 de dolari pentru un revelion, asa ca vor practica aceste tarife atat timp cat vor avea clienti. Noi nu avem puterea de a influenta tarifele lor”, spune Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.
Pe de alta parte, eliminarea vizelor pentru Europa poate avea consecinte nefericite pentru statiunile montane romanesti.
„S-ar putea ca anul acesta hotelierii care practica tarife atat de mari sa aiba o surpriza neplacuta, pentru ca este primul revelion la care romanii nu au nevoie de vize pentru a pleca in Europa. Pe de alta parte, cei care vand incearca sa recupereze si perioadele moarte din restul anului, cand romanii nu se inghesuie la munte”, sustine Gabriel Visalon, vicepresedinte al agentiei Travel House.
O alta explicatie a preferintei pentru Valea Prahovei, asupra careia au cazut de acord mai multi actori din industria turistica, se refera la dorinta de a epata si de a-si etala averea. „Daca s-ar duce in statiunile de schi din Austria sau Franta, unde tarifele sunt similare, romanii cu bani ar fi concurati puternic de catre rusi. In plus, acolo nu-i cunoaste nimeni. Fenomenul nu se intampla numai la noi. Aceeasi mentalitate si acelasi pret pe imagine pun si rusii”, spune o sursa care doreste sa-si pastreze anonimatul.
Parerile asupra tarifelor de Revelion sunt insa impartite. „Nu este adevarat ca Revelionul in Romania este mai scump decat la Praga sau la Viena. Ideea asta s-a creat din cauza ofertelor mincinoase ale unor agentii. Puteti sa mergeti la Viena cu autocarul, sa primiti numai micul dejun si la ora 12 si zece sa va dea afara din restaurant. Daca vreti sa petreceti un revelion traditional romanesc, cu placinte cu ravase mergeti la Bran, unde cazarea la pensiunile agroturistice este de sapte dolari pe noapte”, declara ministrul turismului, Dan Matei Agathon.
Opinia ministrului este sustinuta si de Lorena Preda, director de marketing si vanzari la lantul hotelier Best Western, care precizeaza ca „Multe agentii afiseaza un tarif redus, fara sa spuna clar ca si serviciile incluse sunt putine. Daca facem un calcul si adaugam banii de care ai nevoie pentru un revelion in strainatate, cum ar fi contravaloarea taxelor de aeroport, a asigurarii medicale, a meselor ajungem la tarife similare cu cele practicate in Romania”.
Faptul ca tarifele din statiunile montane romanesti au ajuns la acelasi nivel cu cele din Austria si Franta nu mai este o surpriza. Insa pentru a atrage si turisti straini, hotelierii vor trebui sa recurga la oferte speciale si sa reduca tarifele.    

Unde fugim de Revelion

· ONT Carpati – SINAIA, 850 euro/persoana, Hotel New Montana**** – trei nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, masa de Revelion, brunch pe 01.01.2003, tombola de Anul Nou, spectacol de artificii, muzica live, acces la piscina si jacuzzi, 10% reducere la inchirierea de echipamente de schi. Copiii pana la 6 ani beneficiaza de cazare si mic dejun gratuit.
· Travel House – SINAIA, 405 euro/persoana, Hotel Holiday Inn**** – trei nopti cazare in camera dubla si mic dejun, cina de Revelion.
· Accent Travel&Events – PRAGA, 625 USD/persoana, Hotel Meteor Plaza**** – patru nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, masa de Revelion, transport cu avionul. La tarif se adauga taxe de aeroport (41 USD) si asigurare medicala (215.000 lei).
· Paralela 45 – POIANA BRAsOV, 720 USD/persoana, Hotel Tirol*** – cinci nopti cazare in camera dubla cu mic dejun si cina de Revelion. POIANA BRAsOV, 595 USD/persoana, Hotel Sportul***, cinci nopti cazare in camera dubla cu demipensiune, cina de Revelion.

· La Piovra – MALTA, 350 USD/persoana, Hotel Springfield*** – cinci nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, bilet de avion cursa charter, transfer. Se adauga taxele de aeroport (25 USD) si asigurarea medicala.
· Atlantic Tour – BUDAPESTA, 307 USD/persoana, Hotel Novotel Congress**** – patru nopti cazare in camera dubla cu mic dejun, transport cu autocarul, o zi excursie la Viena, cina de Revelion.
· J’Info Tours – PARIS, 837 euro/persoana, hotel de trei stele, cinci nopti cazare cu mic dejun, bilet de avion, transferuri, tur de oras, cina de Revelion.