Turcia cere Suediei şi Finlandei să îşi îndeplinească promisiunile făcute, dacă vor să intre în NATO

În prezent, Recep Tayyip Erdoğan susține ferm că semnarea acordului trilateral reprezintă o recunoaștere a sensibilităților Guvernului de la Ankara în privința terorismului şi o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

Recep Tayyip Erdoğan le-a cerut Suediei, Finlandei și statelor membre NATO să dea dovadă de „solidaritate deplină” Turciei în lupta sa împotriva terorismului, în special în lupta sa împotriva mişcărilor kurde. (Termenul de „mișcare kurdă” desemnează toate organizațiile, mișcările, partidele politice și discursurile politice care susțin fie crearea unui stat kurd independent, Kurdistan, fie o formă de autonomie politică și culturală, fie alte cereri. Kurzii reprezintă populația de bază a Kurdistanului, teritoriu ce intră în componența Irakului, Iranului, Siriei și Turciei.)

De aceea, președintele turc le-a cerut celor două state nord-europene „să ia parte” la această luptă. „Această determinare (împotriva terorismului) nu trebuie să rămână pe hârtie. Este imperativ ca lupta să continue într-o manieră pe deplin solidară, fără nicio discriminare între organizațiile teroriste”, a declarat Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul Summitului NATO de la Madrid, relatează agenția de presă Reuters.

Turcia, Suedia și Finlanda au ajuns la un acord comun privind aderarea lor la NATO

Amintim faptul că, marți seară, Turcia a ajuns la un acord comun cu Suedia și Finlanda în ceea ce privește aderarea lor la NATO, totul în schimbul angajamentului lor de a lupta împotriva mișcărilor kurde, considerate teroriste de Guvernul de la Ankara.

„Dacă îşi vor face datoria, vom înainta (memorandumul) Parlamentului (pentru adoptare). Dacă nu o fac, este exclus să-l trimitem în Parlament”, a spus marți Recep Tayyip Erdoğan.

Acesta le-a cerut Suediei și Finlandei să îşi completeze prevederile legale referitoare la mișcările kurde ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), care acţionează la graniţele Turciei, în nordul Irakului şi în Siria. „Ceea ce contează este ca promisiunile făcute Turciei să fie respectate”, a adăugat liderul turc.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat la rândul său că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO. Sauli Niinisto a spus marți că acest progres a avut loc după ce Ankara, Helsinki și Stockholm au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”. Totul a fost confirmat de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.