Rusia a reacţionat cu un amestec de dezavuări și amenințări la recentele declarații venite dinspre Washington, în legătură cu Peninsula Crimeea. Anexarea peninsulei nu este negociabilă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

O reacţie similară au avut atât ministerul rus de externe, cât și mulți politicieni ruşi foarte cunoscuţi. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, chiar a lansat şi o uşoară amenințare. Cine pune la îndoială apartenenţa Crimeei atacă însăşi suveranitatea Rusiei, a declarat fostul șef al administrației de la Kremlin și confidentul președintelui Vladimir Putin.

Reacţiile oficialilor ruşi survin pe fondul observațiilor făcute de Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe, conform căruia, președintele american Donald Trump ar aştepta ca Rusia să renunţe la Crimeea şi să o redea Ucrainei. Acestea sunt fără îndoială cele mai dure declaraţii făcute de administraţia americană de la învestirea lui Trump. În campania electorală, Trump a lăsat să se înţeleagă că ar fi gata să accepte recunoaşterea Peninsulei Crimeea ca parte a teritoriului rusesc. Cel puţin aşa a înţeles o parte din presa americană.

Totuşi, în cercurile specialiştilor ruşi, discuţia despre Peninsula Crimeea este considerată mai degrabă neimportantă.

"Statele Unite nu vor accepta niciodată anexarea Crimeei, indiferent cine este președinte", a declarat pentru DW Fiodor Lukianov, președinte al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare (SVOP), un think-tank pro-guvernamental de la Moscova. "Nimeni de la Moscova nu s-a aşteptat ca, odată cu alegerea lui Trump, să se producă un viraj cu 180 de grade în relaţiile Statelor Unite ale Americii cu Rusia. Întrebarea este, mai degrabă, cât de important va fi subiectul Crimeea pentru Trump. Acest lucru nu este clar în acest moment. Prin urmare, nu este nimic de discutat", a spus Lukianov.

Paul Ivan de la European Policy Centre din Bruxelles (EPC), nu crede că recentele declaraţii făcute la Casa Albă vor produce schimbări majore ale relaţiei Rusia-SUA. Noua administraţie americană tinde către o normalizare a acestei relaţii, dar punerea în practică va fi dificilă, crede Ivan. "Depinde foarte mult de interesul pe care îl are Kremlinul de a veni în sprijinul intereselor americane și occidentale", a declarat expertul pentru DW. În cazul în care situația din estul Ucrainei continuă să rămână tensionată, tonul administraţiei americane va rămâne aspru.

Nici alte subiecte controversate, precum demisia lui Michael Flynn, consilier în chestiuni de securitate al lui Donald Trump, nu au tulburat Moscova. Conform unor informaţii publicate de cotidianul Washington Post, Flynn ar fi intrat în contact cu ambasadorul rus din Washington. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că subiectul reprezintă o "treabă internă a SUA". În plus, acuzaţiile vehiculate de o anumită parte a presei americane, cum că echipa de campanie a lui Donald Trump ar fi avut contacte cu serviciile secrete ruseşti "nu se sprijină pe fapte", a menţionat Peskov. Același lucru este valabil şi în legătură cu rapoartele despre presupusa desfășurare a rachetelor rusești de ultimă generație, care ar încălca acordul bilateral de dezarmare din 1987. Rusia îşi respectă angajamentele, a spus Peskov.

Retorica relativ blândă a Moscovei sugerează că Rusia nu vrea să împovăreze procesul de îmbunătăţire a relaţiilor, despre care Trump a vorbit în mod repetat. De altfel, după conversaţia telefonică între Putin și Trump, la sfârșitul lunii ianuarie, ambele părți pregătesc o întâlnire personală între cei doi președinți. Detaliile sunt încă necunoscute.

Cu toate acestea, unii politicienii ruși lasă să se înţeleagă că euforia inițială stârnită în Rusia de alegerea lui Trump s-a transformat întrucâtva în deziluzie. "Cu toată simpatia noastră pentru retorica lui Trump, ne-am gândit cam prea devreme că acesta ar putea fi pro-rus. El este pro-american", a spus Leonid Sluzkij, președintele comisiei pentru afaceri externe din Duma. Moscova o să continue să susţină necesitatea unor "relații constructive" cu Washingtonul, dar acest proces va fi unul lent, a mai spus politicianul rus.

"Pentru mine a fost clar de la bun început că așteptările euforice de la Trump sunt nefondate", a declarat expertul în politică externă, Fiodor Lukianov. "Nu vor exista miracole".

În special după demisia lui Flynn, relația Moscovei cu Washingtonul va fi decisă de atitudinea conservatoare a Partidului Republican. Această atitudine se sprijină pe ideea că Rusia și SUA sunt concurente. Dar, spre deosebire de predecesorii săi, Trump nu va încearcă să schimbe Rusia, crede Lukianov.

Articol realizat de DW.com