Epidemia de coronavirus care a întors lumea cu susul în jos vineri (2 octombrie) nu l-a afectat numai pe președintele Donald Trump, pe prima doamnă, Melania Trump, și pe un grup de consilieri ai Casei Albe.

Bill Stepien, directorul de campanie, și Ronna McDaniel, președinta Partidului Republican, au avut, de asemenea, teste pozitive. Mulţi alţii se află în izolare și pot confirma diagnosticul în orice moment.

”O nenorocire pentru partid”

Acest eveniment sistemic nu are nicio legătură cu dramele individuale și cu problemele de sănătate ale lui Jair Bolsonaro și ale lui Boris Johnson.

Minimalizarea sau chiar teoretizarea legată de un posibil beneficiu al acestui incident epic înseamnă necunoaşterea totală a dinamicii electorale din Statele Unite. Campania funcționează ca un cazinou în care candidații trebuie să joace permanent, strângând vineri fonduri pentru a putea finanța propaganda electorală luni.

Evoluția conturilor de campanie este un indicator la fel de important pentru un partid ca și tendința din sondaje.

Peste noapte, zeci de candidați la Cameră și la Senat au pierdut contactul cu generalii lor și vor fi nevoiţi să înfrunte următoarele zile ale campaniei fără o strategie de partid coerentă, centralizată și coordonată. Evenimentele și discursurile vor trebui să fie calibrate în funcție de evoluția stării de sănătate a greilor partidului.

O nenorocire pentru un partid care era la doar câteva zile distanță de atingerea obiectivelor stabilite acum 40 de ani. Actuala generație aflată la conducerea Partidului Republican a apărut în anii ’80, odată cu alegerea triumfătoare ale lui Ronald Reagan, susține Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare și doctor în științe politice al Universităţii Oxford – Anglia, în Folha Online.

”Cultura lui ucide sau mori în politica americană”

După cum se arată în cartea lui Rick Perlstein, “Reagaland”, aceasta instituie cultura lui ucide sau mori în politica americană, cu tactici de gherilă, cum ar fi îngreunarea votului minorităților, și strategii de avangardă, cum ar fi capturarea ideologică a Curții Supreme.

O operațiune lansată odată cu numirea lui Antonin Scalia în 1986 și pe cale să fie finalizată cu numirea moștenitoarei sale intelectuale, Amy Coney Barrett. În mod ironic, epidemia care a început la ceremonia de oficializare a numelui său în grădina Casei Albe pe 26 septembrie ar putea distruge totul.

Trei membri ai comisiei judiciare din Senat, prezenți la ceremonie, au anunțat deja boala. Mulți alții au fost prezenți la fatidicul eveniment de sâmbăta trecută. Absența forțată a doi senatori l-ar obliga pe liderul Partidului Republican, Mitch McConnell, să amâne votul de confirmare din Senat, programat pentru sfârșitul lunii octombrie.

”Electoratul este exasperat”

Încercările disperate de a organiza manifestări de campanie și voturile Senatului în toiul unei epidemii ar putea compromite imaginea Partidului Republican. Sondajele arată că electoratul este exasperat de atitudinea lui Donald Trump față de virus.

Într-un sondaj publicat duminică, 65% sunt de acord că președintele ar fi putut evita virusul dacă ar fi acționat în mod responsabil. Deosebit de important, un alt sondaj a arătat că Joseph Biden conduce cu 27 de puncte în rândul alegătorilor de peste 65 de ani, indispensabili republicanilor.

Zilele următoare vor fi dinamice și cele mai importante alegeri ale vremurilor noastre depind oficial de evoluția metabolismului unei mâini de ființe umane.

Dar imaginea de astăzi este cea a unui scenariu de accident industrial pentru Partidul Republican.