El a făcut această declaraţie în conferinţa de presă comună cu premierul libanez Saad Hariri, aflat într-o vizită în SUA.

Întrebat cu privire la soarta preşedintelui sirian, a cărui ţară este devastată de un război de peste şase ani, Donald Trump a reacţionat: ‘Eu nu sunt un fan al lui al-Assad, de acord?’

‘Cred, evident, că ceea ce a făcut el în această ţară şi umanităţii este oribil (…). Nu sunt genul care să stea şi să privească şi să-l las să plece după ceea ce a încercat să facă şi după ceea ce a făcut în numeroase rânduri’, a insistat preşedintele american.

Trump a amintit că a ordonat în luna aprilie lovituri cu rachete asupra unei baze militare siriene, ca represalii la un atac cu arme chimice atribuit Damascului. Atacul chimic asupra localităţii siriene Khan Shaykhun la 4 aprilie s-a soldat cu 87 de morţi, între care mulţi copii. Regimul sirian, susţinut de aliatul său rus, a dezminţit că ar fi la originea acestuia.

În acest sens, preşedintele republican l-a criticat pe predecesorul său Barack Obama pentru că a ‘trasat o linie roşie în nisip’, o aluzie la angajamentul din 2013 al liderului democrat de a interveni militar împotriva Damascului în cazul utilizării armelor chimice. O promisiune asupra căreia Barack Obama revenise în ultimul moment la sfârşitul lunii august 2013.

‘El ar fi trebuit să depăşească această linie roşie pentru că au existat acte atroce împotriva umanităţii, în special utilizarea gazelor şi un masacru cu gaze’, a subliniat Donald Trump. ‘Dacă preşedintele Obama ar fi depăşit această linie şi ar fi făcut ceea ce trebuia să fie făcut, eu nu cred că noi am fi avut de-a face cu Rusia şi nici cu Iranul’, a mai spus el.

Administraţia Obama a fost criticată că s-a retras puţin câte puţin, începând din 2015, pe plan diplomatic şi militar din Siria, în beneficiul Moscovei şi al Teheranului, aliaţi ai Damascului.

În ceea ce-l priveşte, Trump a susţinut mult timp o apropiere de Rusia preşedintelui Vladimir Putin cu scopul de a încerca să găsească o soluţie la conflictul sirian. Peste 330.000 de oameni au fost ucişi în Siria de la începutul războiului, în martie 2011. AGERPRES