Trilulilu.ro a ajuns la un acord cu reprezentanţii Asociaţiei Industriei Muzicale din România (AIMR), după ce aceştia au dat site-ul în judecată, în vara anului trecut, pentru încălcarea drepturilor de autor.

Asociaţia Industriei Muzicale din România a acţionat în judecată SC Trilulilu SA pe 22 iulie 2009 pentru încălcarea drepturilor de autor, solicitând acordarea de daune, interzicerea utilizării fonogramelor şi videogramelor din repertoriul membrilor AIMR şi instituirea măsurilor tehnice de protecţie prin amprentare digitală. „La sfârşitul lunii ianuarie, Trilulilu, AIMR şi Hostway au semnat contract de tranzacţie pentru asigurarea respectării drepturilor de autor pentru produsele ce aparţin producătorilor de muzică, membri ai AIMR, şi care sunt accesibile pe site-ul trilulilu.ro”, se arată într-un comunicat Trilulilu. 

Trilulilu s-a angajat să încheie contracte de licenţă cu toţi membri AIMR pentru utilizarea fonogramelor şi videogramelor din repertoriul acestora pe site-ul trilulilu.ro, având în acest moment deja semnate astfel de contracte cu o parte dintre membri AIMR. Discuţiile au fost concluzionate după câteva luni de negocieri, Trilulilu fiind asistat de către casa de avocatură Biriş Goran şi Prof.univ.dr. Lucian Mihai.

Trilulilu va filtra informaţiile de pe site

Pe site-ul românesc de partajare de fişiere video, imagini şi audio se va implementa o tehnologie denumită „fingerprinting” prin care se va identifica fonogramele şi videogramele din repertoriul membrilor AIMR.

„Piesele urcate pe site vor fi comparate cu o bază de date internaţională care cuprinde peste şapte milioane de melodii”, a explicat pentru capital.ro, Sergiu Biriş, fondatorul Trilulilu.

Această tehnologie va permite producătorilor să sesizeze reproducerile neautorizate dar şi să beneficieze de promovare proprie sau de venituri viitoare sub forma publicităţii online sau a download-ului legal.

„În viitorul apropiat vom oferi download legal. În prezent, doar anumite piese pot fi descărcate şi numai prin musicmall.ro”, potrivit lui Biriş. Noua tehnologie „fingerprinting”  va fi implementată până la data de 30 iunie 2010.

Trilulilu este cea mai mare comunitate on-line din România, unde vizitatorii pot urmări şi contribui cu clipuri video, audio şi imagini. Trilulilu a fost lansat in ianuarie 2007, fiind in prezent unul dintre cele mai vizitate site-uri româneşti cu peste 2.6 milioane de vizitatori unici lunar.

AIMR are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care generează prejudicii industriei muzicale din România şi acţionarea în scopul sancţionării persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. În acest sens, AIMR reprezintă interesele şi drepturile principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.