Următorii 100 de ani este o carte din 2009, scrisă de George Friedman. În carte, Friedman încearcă să prezică evenimentele geopolitice majore și tendințele secolului XXI. De asemenea, autorul vorbește și despre schimbările culturale, economice, sociale, precum și despre inovațiile tehnologice care ar putea avea loc în această perioadă.

În anii 2020 – 2030, pe fundalul decăderii Rusiei și a Chinei, trei mari puteri vor apărea în Eurasia: Turcia, Polonia și Japonia.
Inițial sprijinită de SUA, Turcia își va extinde sfera de influență, devenind o putere regională, ca în vremea Imperiului Otoman. În sfera de inluență a Turciei se va afla Lumea arabă și Caucazul până în Rusia.

Între timp, Japonia își va extinde influența economică spre regiunile de coastă ale Chinei, Orientul Îndepărtat Rus și insulele din Pacific. Friedman prezice că Japonia va deveni mult mai agresivă din punct de vedere geopolitic.

De asemenea, Polonia va continua să conducă Blocul polonez și își va extinde sfera de influență în fosta Rusie Europeană, concurând cu Turcia.

Apariția unor tensiuni După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Rece, Turcia și Japonia vor deveni mari puteri spațiale, concurând cu SUA. Creșterea puterii militare și a influenței economice a acestor două țări va duce în final la destrămarea alianței lor cu SUA. Turcia și Japonia vor forma apoi probabil o alianță anti-americană, la care este posibil (dar nu foarte probabil) să adere și Germania, și Mexicul. Între timp, SUA se va alia cu Blocul polonez, China, India, Coreea reunificată și Regatul Unit. În anii 2040 se vor intensifica tensiunile între cele două alianțe.

George Friedman este un om de științe politice și autor american. El este fondatorul și CEO al companiei private de informatii STRATFOR.