Ieșirea Washingtonului din Tratatul „Cer deschis” nu va influența hotărârea Rusiei de a-l păstra, dacă ceilalți 33 de membri ai înțelegerii vor oferi garanții că nu vor transmite informații cu caracter de spionaj unei terțe părți, SUA. Acesta este cerința formulată de Ministerul de Externe al Rusiei în declarația sa oficială. Totuși nu există niciun fel de garanții că acest scenariu se va realiza. Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a remarcat faptul că fără Statele Unite ale Americii tratatul este lipsit de valoare.

Semnat în 1992, Tratatul „Cer deschis” este ultima rămășiță a epocii destinderii generale în Europa. El le permitea militarilor ruși și occidentali să supravegheze din avioanele de supraveghere situația armelor convenționale din țările membre ale înțelegerii. Pentru noi, aceasta era posibilitatea de a monitoriza dezvoltarea infrastructurii militare a NATO din Europa, de a efectua zboruri de inspectare pe cerul SUA. Același lucru făceau membrii Alianței Nord-Atlantice deasupra teritoriului nostru. În 2019 doar noi am efectuat 42 de zboruri de supraveghere, iar SUA 29 de zboruri, notează Nezavisimaia Gazeta.

De ce a renunțat SUA

Anul acesta în luna mai secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a dezvălui motivele pentru care SUA nu mai doresc să respecte înțelegerea: ”De fapt, tratatul este menit să le asigure tuturor părților semnatare un nivel mai ridicat de transparență, de înțelegere reciprocă și de colaborare, indiferent de suprafața pe care o au. Cu toate acestea, realizarea și încălcarea tratatului de către Rusia a subminat această funcție centrală”. Conform obiceiului lor din ultimii ani, americanii nu au arătat concret prin ce nu respectă Rusia Tratatul „Cer deschis”. Dar se poate presupune.

În 2014 Rusia a refuzat ca SUA să efectueze un zbor în zona de 500 de kilometri deasupra regiunii Kaliningrad și a unor zboruri în zona de zece kilometri de-a lungul graniței cu Abhazia și Osetia de Sud care, din punctul de vedere al Federației Ruse, sunt state independente. Partea rusă are și ea nemulțumiri față de SUA: limitarea zborurilor la înălțimi reduse în zona Washingtonului, reducerea spațiului de observare deasupra insulelor Hawaii și refuzul de a permite echipajelor să înnopteze în bazele aeriene Robins și Elsword din statele Georgia și Dakota de Sud. Folosirea acestora le permitea avioanelor și echipajelor noastre să vadă teritorii considerabil de mari din America de Nord. Au fost limitate zborurile și deasupra Insulelor Aleutine. Drept răspuns la acest lucru Moscova a anunțat că refuză să le permită echipajelor americane să înnopteze în trei aerodromuri rusești. 

Mai există un motiv – noul avion rusesc Тu-214ON. În ceea ce privește capacitățile tehnice, echipamentele de cercetare instalate pe acest aparat depășesc în mod semnificativ aparatura americană și europeană similară. Tom Cotton, membru al Comitetului pentru forțele armate al Senatului SUA, afirmă deschis că „pentru domnul Putin acest tratat a fost doar o nouă schemă de a pune mâna pe supremația militară și de informații asupra SUA și a NATO. Mai mult decât atât, din punct de vedere tehnic tratatul nu a funcționat, fiind la fel de depășit și inadecvat precum un videomagnetofon sau un casetofon”. „Sunt deosebit de încântat de faptul că contribuabilii americani nu vor trebui să plătească aproape un sfert de miliard de dolari pentru modernizarea parcului nostru de avioane OC-135”, subliniază senatorul american. 

O ”situație defectuoasă”

Profesorului Vadim Koziulin de la Academia de Științe Militare, este de părere că situația este în primul rând defectuoasă prin absența de dialog politic între țări. Acest lucru este recunoscut și în America, unde există grupuri de politicieni și specialiști care considerau Tratatul „Cer deschis” ca fiind un instrument de transparență în relațiile dintre Est și Vest. Cu toate acestea, după părerea lui, părților le rămâne posibilitatea controlului, dar la un alt nivel tehnic. 

„Refuzul Washingtonului de a păstra tratatele internaționale în domeniul restricționării armelor e cel mai probabil cauzat de pragmatismul președintelui Donald Trump. Occidentul nu crede într-un război mare și în începerea unei curse a înarmărilor. Astăzi nu există un substrat ideologic în ce privește confruntarea dintre părți, iar problemele economice sunt soluționate prin aplicarea de sancțiuni. Cu atât mai mult cu cât Occidentul are mai multe astfel de pârghii de presiune decât noi. În această situație nu are sens să cheltuim timp și bani pentru respectarea etichetei de politică externă. Problema controlului asupra armelor este rezolvată cu succes de sateliți. Totodată, pentru ei nu trebuie convenită cu nimeni trecerea în zbor deasupra teritoriului care interesează și a obiectivelor de infrastructură.” 

Singurii care au de suferit în această situație ar putea fi europenii. Ei nu au, fizic, un număr atât de mare de forțe spațiale de control. Tocmai de aceea Ministerul rus de Externe pare să le vină în întâmpinare. Problema este însă cât timp va mai dura asta. Niciunul dintre semnatarii Tratatului ”Cer deschis” nu are de gând să dea în scris garanții că informațiile referitoare la inspecțiile obiectivelor militare rusești nu se vor scurge de cealaltă parte a Atlanticului. Moscova a dat-o deja în bară când a crezut pe cuvânt Bruxellesul în anii 1990 că NATO nu se va extinde spre Est.