Modalitatea prin care BERD a devenit actionar semnificativ la Otelinox a intrigat operatorii pietei de capital. Legea nr. 52, prin care sunt reglementate operatiunile cu valori mobiliare, nu contine notiunea de „transfer direct”, ci numai pe aceea de tranzactie directa.
La articolul 43 din legea mai sus amintita sunt specificate conditiile in care poate fi realizata o tranzactie directa, respectiv nu poate fi tranzactionat un pachet de actiuni mai mare de 1% din totalul titlurilor puse in circulatie. In plus, la sfarsitul articolului 43 este specificat ca „sunt interzise tranzactiile altfel decat prin oferta publica, in care una dintre parti este o SVM, un actionar semnificativ …”. In cazul acestui transfer, Samsung Deutschland era actionar majoritar, cu 51 %, deci CNVM nu trebuia sa aprobe tranzactia. Mai mult, transferul de proprietate reglementat prin Regulamentul nr. 13 din 17 septembrie 1996, emis chiar de CNVM, confirma faptul ca orice transfer trebuie sa indeplineasca toate cerintele art. 43 din Legea nr. 52/1994.

Decizia de transfer a actiunilor Otelinox a incalcat si Regulamentul intern al Bursei de Valori, care prevede ca BVB nu recunoaste tranzactiile efectuate in afara pietei cu titlurile societatilor cotate pe aceasta piata. Totusi, modificarea structurii actionariatului a fost operata conform Deciziei CNVM nr. 1756/3 august 1999. Directorul general al Bursei de Valori, Stere Farmache, s-a ferit sa comenteze legalitatea deciziei conducerii CNVM, precizand insa ca interpretarea legislatiei apartine exclusiv personalului institutiei care reglementeaza piata de capital. Solicitat sa lamureasca situatia creata prin aprobarea unei tranzactii cu valori mobiliare nereglementata, presedintele CNVM, Stefan Boboc, s-a eschivat sa raspunda intrebarilor, fiind permanent ocupat cu probleme de reglementare a pietei de capital.
Interpretarea Legii nr. 52 in functie de interese este confirmata, in acest caz, si de surse din conducerea companiei Samsung Deutschland, care sustin ca asupra fostului actionar majoritar, la societatea Otelinox Targoviste, s-au exercitat permanent presiuni din partea unor importante institutii ale statului.
Obiectul presiunilor este chiar contractul de privatizare, prin care actionarul majoritar se obligase la investitii mai mari decat cele realizate pana acum. Conducerea companiei Samsung Deutschland a considerat insa ca o crestere a investitiilor in acest moment este inoportuna si a preferat sa mentina un nivel ridicat al lichiditatilor firmei.