Oficiile de munca din toata tara au fost luate cu asalt. Zilnic, functionarii de la ghisee se confrunta cu o situatie careia, in vesiune oficiala, nu i se gaseste o explicatie logica: vin sa-si depuna dosarele de pensionare sau macar sa se intereseze de ce acte au nevoie, oameni a caror varsta este cu mult sub cea impusa prin legislatia in vigoare. Ei invoca o ordonanta de urgenta, semnata de ministrul muncii si protectiei sociale, conform careia femeile se pot pensiona, la cerere, la 47 de ani, iar barbatii la 52 de ani.
Amatorii de pensionare cunosc chiar si numarul Monitorului Oficial in care ar fi aparut o astfel de ordonanta, respectiv 434 bis/7.09.1999. Totusi, nimeni nu l-a vazut „la fata”. Acesta nu este insa un motiv de descurajare. Ca dovada, se vehiculeaza amanunte tehnice (de genul: pensia se stabileste luand in calcul 150% din salariu) din respectiva ordonanta, numele unor neveste de politicieni pentru care, spun gurile rele, ar fi fost conceput actul legislativ, durata functionarii OG (doua luni) si cat trebuie sa dea spaga un muritor de rand pentru a intra sub incidenta acesteia. Suma este de 50 de dolari la depunerea dosarului de pensionare, asta daca stii care este functionarul „initiat”.
Oficialitatile sunt
sufocate de zvonuri
Georgeta Gheorghe, directorul Directiei metodologie asigurari sociale din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, a ajuns la disperare. Subiectul predilect al tuturor conversatiilor sale profesionale din ultimele saptamani este misterioasa ordonanta de urgenta. Directia pe care o conduce este sufocata de functionarii oficiilor de pensii, ei insisi innebuniti de cei care vor sa se pensioneze inainte de varsta.
Pozitia oficiala a ministerului este foarte clara, ne lamureste Georgeta Gheorghe. O asemenea ordonanta nu exista si, avand in vedere restrictiile bugetare, nici nu va exista. Cei din minister au gasit totusi explicatie nebuniei cu pensiile. Ei spun ca ar putea fi vorba de o confuzie determinata de mediatizarea peste masura a unui proiect de lege al carui autor este deputata Partidului Democrat, Paula Ivanescu.
Regia Autonoma Monitorul Oficial a fost nevoita sa dezminta oficial existenta buletinului cu numarul 434 bis/7.09.1999. Zvonul ca in monitorul cu pricina este ascunsa o asemenea mina de aur i-a facut pe multi sa blocheze liniile telefonice si usile regiei autonome.
Nu iese fum fara foc
Proiectul de lege de la care, afirma oficialii, ar fi pornit tevatura a fost elaborat in luna iunie a anului in curs. Deputata PD Paula Ivanescu este cea care l-a initiat. Misiunea ei nu s-a terminat aici, in sensul ca, desi semnalele guvernamentale nu sunt pozitive in momentul de fata, foarte curand lucrurile urmeaza sa se schimbe.
„Proiectul se afla acum la Comisia de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor si nu figureaza pe ordinea de zi, pentru ca nu avem un raspuns oficial din partea Guvernului”, afirma Paula Ivanescu. Deputata stie insa ca avizul va fi negativ, „din motive de restrictii bugetare”. In mare, initiativa legislativa apartinand Paulei Ivanescu prevede ca persoanele care au vechime integrala in munca pot solicita pensionarea cu cativa ani inainte de varsta prevazuta de legislatia in vigoare.
Femeile pot iesi la pensie, la cerere, la 47 de ani, fata de 55 de ani in prezent, iar barbatii la 52 de ani, fata de 60 de ani. Asadar, inca opt ani de pensie in plus, pentru cei ce si-i permit. La implinirea varstelor de pensionare la cerere, pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta.
Proiectul legii mai prevede cum se stabileste cuantumul pensiei prin diminuarea pensiei pentru limita de varsta in vigoare cu o serie de coeficienti. Este valabil pentru toti cei pensionati in conditiile anterior enuntate, cu exceptia celor care au lucrat in conditii speciale sau deosebite, respectiv grupele I si II de munca. Si inca un amanunt: cei ce se pensioneaza in conditiile proiectului legislativ nu au drept de munca.
In conditiile in care statisticile arata ca la 5 milioane de salariati revin 12 milioane de asistati social si ca, printre altele, numeroasele pensionari ridica mari probleme bugetului, avizarea negativa a initiativei Paulei Ivanescu este explicabila. Numai ca povestea nu se sfarseste aici. Deputata spune ca argumentul „restrictii bugetare” nu va mai fi, foarte curand, invocat. Comisia de Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor pregateste versiunea revizuita a proiectului legislativ.
Modificarea esentiala este varsta pensionarii: 50 de ani in cazul femeilor, 55 in cel al barbatilor. Reglementarea ar urma sa functioneze pentru cei cu vechime integrala in munca si perioada de somaj si de alocatie de sprijin parcursa. Proiectul revizuit este, mai spune deputata PD, ca si aprobat de ministrul Alexandru Athanasiu si va fi discutat „foarte curand” in Parlament, astfel incat sa intre in vigoare si sa functioneze inainte de aparitia noii legi a pensiilor. Perioada pe care ar urma sa o „acopere” legea interimara este de doua luni, timp in care toata lumea se asteapta la o avalansa de cereri de pensionare.