Potrivit unui comunicat transmis joi, lucrările au fost demarate în anul 2014 şi au constat în retehnologizarea completă a staţiei, incluzând echipamente primare şi secundare, sistemul SCADA, teleconducerea de la Dispecerul Energetic Naţional şi Teritorial, montarea unui autotransformator 220/110 kV şi montarea celui de-al doilea transformator 110/20 kV. Staţia retehnologizată a fost pusă în funcţiune la 26 octombrie 2017. 

Proiectul are drept scop creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor. 

"Staţia electrică de transformare de la Câmpia Turzii este un nod de tranzit de putere major între zonele Cluj, Alba şi Mureş, rolul acesteia fiind unul foarte important pentru siguranţa în alimentare cu energie electrică a zonei de nord a Transilvaniei. Prin retehnologizarea acestei staţii se asigură condiţiile de exploatare cerute de actualele standarde internaţionale, precum şi se menţin la un nivel rezonabil cheltuielile de exploatare, fiind înlocuite echipamente uzate moral şi fizic. Este important de spus că în ţara noastră, producţia de energie electrică este concentrată în zona de sud, în vreme ce consumul este la fel de mare şi în zona de sud, dar şi în zona de nord. De aceea, una dintre priorităţile majore ale Transelectrica este închiderea inelului de 400 kV, proiect necesar pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi care, totodată, va minimiza pierderile din reţeaua de transport al energiei electrice", a declarat directorul general executiv al Transelectrica, Corina Popescu. 

Potrivit acesteia, pentru următorii doi ani, Transelectrica are un plan de investiţii ambiţios, totalizând circa 1,4 miliarde de lei, iar una dintre preocupările majore este retehnologizarea şi modernizarea staţiilor electrice de transformare. 

După ceremonia de inaugurare, a avut loc o vizită în staţia de transformare, în cadrul căreia au fost prezentate echipamentele retehnologizate şi importanţa acestora în funcţionarea staţiei. 

Festivităţile au avut loc în prezenţa secretarului de stat din Ministerul Economiei, Petre Iulian Nicolescu, a prefectului judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, a primarului municipiului Câmpia Turzii, Dorin Nicolae Lojigan, membri din conducerea CNTEE Transelectrica SA şi reprezentanţi ai contractorilor care au executat lucrările. 

Staţia 110/20 kV Câmpia Turzii a fost pusă în funcţiune în anul 1954 pentru alimentarea ISCT, a oraşului Câmpia Turzii şi a zonei Turda şi Câmpia Turzii. Staţia de 220 kV a fost pusă în funcţiune în anul 1978, fiind o staţie de conexiuni importantă pentru zonele Cluj, Alba şi Mureş. Din staţia 220 kV se alimentau cuptoarele electrice de la ISCT, neexistând o unitate de transformare între tensiunile de 220 şi 110 kV. 

Procesul de retehnologizare a început în anul 2014, iar lucrările au fost executate de asocierea de firme Energobit, Siemens, Retrasib şi ELM Cluj. Proiectarea a fost atribuită, prin licitaţie publică, firmei Romproiect Electro cu subproiectanţii: MPS Electric Design şi KadCons, documentaţiile fiind finalizate în anul 2011. 

Transelectrica este operatorul de Transport şi de Sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA şi peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

AGERPRES