minor pentru americanii individualisti, mobili si adaptabili.„Initiativa privata este ADN-ul economiei, iar Europa are nevoie ca de aer de initativa privata“, spune comisarul Gunter Verheugen, responsabilul cu politica industriala a Uniunii Europene. Intr-adevar, intreprinzatorii privati sunt o specie rara in UE, spre deosebire de SUA, tara a carei crestere economica, superioara ca ritm celei europene, este, in cea mai mare parte, opera afacerilor private mici si mijlocii. Ingrijorarea Comisiei Europene fata de pasivitatea europenilor este justificata, pentru ca obiectivele Agendei Lisabona in versiune revazuta nu pot fi atinse daca cetatenii UE nu se schimba peste noapte. Profilul lor actual, comparativ cu cel al americanilor nu este deloc incurajator. In primul rand, doar 45% din ei sunt atrasi de ideea de a nu avea sefi, de a fi singurii lor stapani. Americanii doresc sa fie patroni in proportie de 61%. Apoi, europenii se tem sa-si asume riscuri. De teama falimentului, 45% nu vor sa garanteze creditele de investitii, necesare inceperii unei afaceri, cu proprietati. Doar 21% din americani au aceasta retinere. In final, statutul de angajat, cu toate avantajele care decurg de aici, este preferat intr-o mai mare masura de europeni (54%) decat de americani (26%).Incurajator totusi este faptul ca cetatenii tarilor central si est-europene care au aderat la UE in 2004 sunt mai flexibili si mai intreprinzatori decat francezii, germanii, italienii, austriecii etc. Circa 40% din cei dintai intentioneaza sa demareze o afacere pe cont propriu, in urmatorii cinci ani, fata de doar 20% din cetatenii vechilor state membre. Este posibil ca, pana la urma, esticii, lipsiti de avantajele sociale ale vecinilor din nordul si vestul continentului, sa fie cei care vor scoate economia UE din impas.

Obstacole in calea afacerilor mici si mijlocii

Europenii si americanii sunt de aceeasi parere atunci cand vorbesc despre obstacolele din calea initiativei private. Difera doar intensitatea opiniilor.

Kotheimer: «Avansul economiei americane se datoreaza, in primul rand, stimularii concurentei si creativitatii oamenilor»

Intr-o discutie purtata cu revista Capital, Erin Kotheimer, secretar economic al Ambasadei SUA in Romania, dezvaluie cei mai importanti factori care au contribuit la avansul economiei americane.
Capital: Punctul slab al Agendei Lisabona este faptul ca nu a incurajat cresterea economica bazata pe competitivitate. SUA nu are probleme din acest punct de vedere. Care este explicatia?
Erin Kotheimer: Cred ca este vorba, in principal, de o abordare diferita a muncii si a relatiilor interumane profesionale. In America, avem o puternica inclinatie spre creativitate, spre rezolvarea inovativa a problemelor. Avem, de asemenea, o etica a muncii foarte puternica, iar oamenii sunt incurajati sa comunice direct cu sefii lor si sa-si puna in practica ideile. Managerii americani incurajeaza creativitatea angajatilor si discuta orice idee noua cu cea mai mare seriozitate. De fapt, inca de pe bancile scolii, tinerii sunt stimulati sa-si depaseasca limitele. Nu li se predau pur si simplu niste cursuri, ci sunt provocati la un dialog interactiv, sunt incurajati sa faca cercetare si sa se afirme. Cresc intr-un mediu competitiv, iar aceasta contribuie, mai tarziu, la performantele lor ca angajati.
Capital: Exista diferente cuantificabile intre sistemul de lucru american si cel european?
Erin Kotheimer: Costurile fortei de munca sunt mai mici. Americanii nu sunt obligati sa contribuie la scheme sociale de pensii, asa cum fac europenii. Apoi, programul de lucru zilnic al americanilor este mai incarcat decat cel al europenilor. Nu exista o limita, iar zilele de concediu anuale nu sunt reglementate prin lege, ci functioneaza, chiar si aici, legile pietei.
Capital: In ce fel?
Erin Kotheimer: Daca este vorba despre un angajat valoros, pe care compania doreste sa-l pastreze, acesta poate obtine in loc de doua saptamani, trei. Exista o libertate in a angaja sau in a concedia pe cineva.
Capital: Desi exista libertatea de miscare a fortei de munca pe teritoriul UE, europenii nu sunt amatori sa-si paraseasca tara de origine pentru a lucra in alte tari.
Erin Kotheimer: Nu trebuie sa uitam, intr-adevar, nici factorul mobilitate a fortei de munca. Este foarte ridicat in America. Daca interesele unei companii cer mutarea unor angajati dintr-un stat in altul, acesti angajati nu refuza. Sunt flexibili si pe deplin responsabili.