Traian Pacurar obisnuieste sa se laude ca putini sunt oamenii de afaceri care vin in oras si nu-si lasa banii la societatea pe care o conduce, Aurora SA, proprietara celui mai mare hotel din oras, Aurora. Dar saptamanile trecute, cand Nederlanden Asigurari de Viata si-a inaugurat, cu mare fast, sucursala din Satu Mare, Traian Pacurar a trebuit sa asiste la eveniment in localul celei de-a doua unitati hoteliere din oras, hotelul Dacia. Totusi, in acea seara, Traian Pacurar n-a avut prea mult timp la dispozitie pentru a regreta ca banii pentru somptuoasa masa festiva, oferita cu generozitate de Nederlanden, intra in conturile concurentei. Mult mai important pentru el era sa urmareasca cu atentie incordata discursul directorului general al nou-deschisei sucursale Nederlanden, nimeni altcineva decat sotia sa, Viorica Pacurar.
Traian Pacurar are 46 de ani, dar nimeni nu-i da mai mult de 36. Infatisarea sa tinereasca are, probabil, de a face si cu felul in care Traian Pacurar obisnuieste sa priveasca viata. Este un pozitivist incorigibil: „Mi-e jena sa spun ca-mi merge bine, cand toata lumea se plange, dar pot sa spun ca tot ce mi-am propus in viata am realizat”.
Directorul de la Aurora nu este, intr-adevar, cel mai puternic om de afaceri din Satu Mare si, probabil, nici printre primii zece. El nu se numara nici printre aceia care au infiintat o firma in 1990, iar acum au alte cinci. Mai degraba i s-ar potrivi caracteristica de self-made man. Si nici nu ezita sa aminteasca de unde a pornit pentru a ajunge sa conduca cea mai mare unitate turistica din Satu Mare.
„Cand eram muncitor necalificat, un coleg mai in varsta mi-a spus ca, daca trag tare, am sanse sa ajung departe in turism, chiar sa conduc un minister”, isi aminteste Traian Pacurar. Si a tras tare. A muncit ca picolo si, dupa ce a facut scoala de ospatari, a servit clienti in Satu Mare sau vara pe litoral. La 36 de ani a ajuns sef de unitate la restaurantul Aurora, iar cu cateva luni inainte de revolutia din ‘89 a fost desemnat secretar de partid pe intreprindere. Dupa ‘89 si-a pastrat functia de sef de unitate, chiar fara calitatea de secretar de partid. Fiecare concediu si l-a petrecut muncind la negru in Germania, ca barman, unde, spune el, niciodata n-a intrebat ce-i de munca, ci cat se plateste. Intre timp, a terminat stiintele economice la fara frecventa si s-a casatorit cu fosta sefa de promotie de la ASE, Viorica. In 1995, a preluat conducerea societatii Aurora.
De la 1 ianuarie 1996, cand asociatia salariatilor cumpara de la FPS pachetul de actiuni ale societatii, lunga postura de simplu angajat in turism se incheie pentru Traian Pacurar. El este actionarul principal, presedintele si directorul general al Aurora SA. Faptul ca, in Satu Mare, hotelul Aurora, cu 110 camere, are de infruntat practic concurenta unui singur hotel, Dacia, cu 50 de camere, n-ar trebui sa-i dea prea multa bataie de cap lui Traian Pacurar. El are planuri mari: „FPS va incepe sa scoata in acest an la vanzare mai multe societati care detin spatii comerciale sau turistice in Satu Mare si nu doresc sa ratez sansa de a le cumpara”.
In Satu Mare este greu sa scoti bani din turism, totusi Traian Pacurar incearca sa atraga la Aurora pe toti cei care vin in oras. A incheiat cu toate institutiile publice si cu marile societati comerciale din oras acorduri pentru a caza la Aurora delegatiile oficiale sau de afaceri care viziteaza orasul. „Le fac reduceri la cazare, fiindca stiu ca banii ii vor lasa tot la mine, in restaurant sau la bar”. Iar cand Nederlanden a ales restaurantul Dacia pentru ceremonia de deschidere a sucursalei sale din Satu Mare, Traian Pacurar si-a pastrat totusi un as in maneca: dupa cocteil, el a cazat toata delegatia Nederlanden de la Bucuresti, la hotel Aurora.